Mi a különbség a zabliszt és a zabpehely liszt között? Értem, hogy másból készítik, de élettanilag, nekünk embereknek nem mindegy?
A "hivatalos" válaszra én is kíváncsi lennék. Elvileg, ha a zabot megőrlik akkor lesz belőle zabliszt, ha pedig a zabot először pelyhesítik és után őrlik meg, akkor lesz belőle zabpehelyliszt. A teljes kiőrlésű zabliszt átlagos tápértéke 100 g termékben (zárójelben egy másik gyártó szerint...) fehérje 13(12) g, szénhidrát 66,1(66) g, zsír 5,4(5) g. A zabpehelylisztnél pedig fehérje 12,3(9,2)g, szénhidrát 70(71,3) g, zsír 6,2(6,2) g. Tehát itt nincs lényegi különbség. Főzéskor-sütéskor én simán használom az egyiket, amikor a másikat írja a recept - még soha senki sem vette észre a különbséget (én sem).
Élettanilag az lehet a különbség köztük, ami a pelyhesítésben van. A pelyhesítés, darálás és őrlés közötti különbséget lásd itt: [link]
Szerintem összességében végül is az lehet a különbség élettanilag, hogy a zabpehelylisztben jobban hozzáférhetők a zabban lévő alkotóelemek (például nyomelemek), mint a zablisztben. Azt nem tudom, hogy a gyártástechnológiából származó különbség miatt melyiknek magasabb a rosttartalma (itt sem hiszem, hogy nagy lenne a különbség).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!