Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Mire jó a jódozott só?

Mire jó a jódozott só?

Figyelt kérdés
Az ismerőseim közt már sokan fogyasztanak ilyet,de ők sem nagyon tudják,hogy mire jó,azon kívül,hogy egészséges.Tudna valaki értelmesebb választ adni?(egyszer olvastam valami olyasmit,hogy a pajzsmirigy működésére is jó hatással van,igaz ez?)
2009. ápr. 5. 11:36
 1/10 anonim ***** válasza:
77%

"Egészségügyben:

-3%-os vizes oldata (mivel vízben gyengén oldódik, alkoholos oldatát hígítják vízzel) jelen van az elsősegély dobozokban, sebek fertőtlenítésére és szükséghelyzetekben víz fertőtlenítésére használjuk (3 csepp/l és hagyjuk fél órát állni).

-Mivel elnyeli a Röntgen-sugarakat, kontrasztanyagként használják egyes vizsgálatoknál.

-Két, gamma sugarakat kibocsátó izotópját (131I vagy 123I) a pajzsmirigy működésének vizsgálatára használják (szcintigráfia).

-A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Iodum néven hivatalos."

[link]

2009. ápr. 5. 11:43
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Magyarországon (és Európában) a vízzel, táplálékkal a napi szükséges jódmennyiségnek csak töredékét tudjuk felvenni (és ez egyre romlik). A pajzsmirigynek van rá szüksége, hogy az anyagcseréhez szükséges hormonokat termelje. Ezért jódozzák a sót, nyugateurópában jódozzák a kenyeret is.
2009. ápr. 5. 12:27
 3/10 A kérdező kommentje:

És túl lehet adagolni?Tehát ha sokat teszek belőle az ételekre,akkor az megárthat?

Köszönöm az eddigi válaszokat!

2009. ápr. 5. 13:26
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Jódozott sóval nem tudod a jódot túladagolni. Több tíz kiló sót kéne enned naponta, hogy túladagold.
2009. ápr. 5. 14:43
 5/10 dellfil ***** válasza:
100%

A túlsózás -amellett hogy elrontja az étel ízét- önmagában sem egészséges. (lásd magas vérnyomás)

Ahhoz, hogy a sóhoz adagolt jóddal ártalmat okozzál, olyan sokat kellene beleraknod az ételbe, hogy ehetetlenül sós lenne. Nyugodtan használd a jódozott sót. Így elkerülheted a pajzsmirigy működési zavarok nagy részét. Azokat a zavarokat, amelyeket a jódhiány okoz.

2009. ápr. 5. 14:59
 6/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat,ismét. :)Ha valaki még tud egyéb infót a jódozott sóról,írjon!
2009. ápr. 6. 10:57
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

A jódozott sóban jelen lévő, ráadásul szervetlen kötésben lévő jód, annyira csekély mennyiségű, hogy hatásr biztosan nem fejt ki, inkább kampány fogás. Hisz gondolom senki nem eszik meg naponta 50-100 gramm sót. Az ajánlott max. só mennyiség 1-2 gramm!!!

A jódnak természetes forrása még az algák, valamint minden növény tartalmazza, különösen az organikusan termesztettek. A bio termesztésből származó növényeknél szerintem nem kell aggódni a jód csökkenése miatt.

A jód a pajzsmirigy egészséges működéséhez szükséges.

2009. ápr. 6. 18:48
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Kedves előző hozzászóló. Sajnos mindegy, hogy bio, vagy nem bio növény, minden zöldségben egyre csökken a jód tartalma, mivel mind a talaj, mind a víz jódtartalma csökken. A zöldségekben csak akkor lehetne magasabb jódszint, ha azt pótlólagosan adnák az öntözővízhez, vagy műtrágyáznának, ami legjobb tudomásom szerint pont a biónál tilos.

Ez egy több evszázada tartó folyamat, Európában lassan problémát kezd jelenteni. Valóban kevés az a jód amit a jódos sóval pótlólagosan bevihetünk, mint írtam nyugaton már a kenyéret is jódozzák. Sok tanulmány született arról, hogy még milyen ételféleségekbe írják elő kötelezően a jódot, (jelenleg több ásványvíz, margarinok amelyek a vajjal és zsírral szemben nem tartalmaznak jódot, joghurtok lesznek pótlólagosan jódozva) és az elkövetkező évtizedben biztos, hogy ebben még lépések történnek.

2009. ápr. 6. 20:10
 9/10 anonim válasza:
Nincs olyan, hogy túlsózás, ha egészséges sót fogyasztasz. A sónak semmilyen káros hatása sincs. Hozzáteszem, nem a bolti sóról beszélek, aminek a nagy része kálium. Hivatalosan azt nem is lehetne sónak nevezni, mivel az nem is nátrium-klorid. Sokan vagyunk, irtani kell a népet. Utána kell nézni, milyen sót fogyasszon az ember. A bolti sók alkalmatlanok erre.
2013. okt. 18. 09:36
 10/10 anonim válasza:
0%
Az én válaszom nem tudományos, tapasztalaton alapul. Három éve nem eszünk jódozott sót és azóta az én és lányom TSH-ja normális. Csakis kizárólag natur sót használunk, durva, nagyszemcséjűt. Egy hónapja osztrák családnál dolgozom, velük étkezem, jódozott sót használnak nagy mennyiségben, AZÓTA FULLADÁSOS PANASZAIM JELENTEK MEG, PEDIG MÁR HÁROM ÉVE NEM VOLT PANASZOM. Nekem az volt furcsa,hogy a gyermekemnek alulműködése volt, nekem túlműkésem és előtte évekig a háztartásban jódozott sót használtam. Leálltam vele, amikor kiderült a fenti probléma. Furcsa, -visszatérve- , az volt,hogy mindkettőnknek az endrokrinológus orvos a jódozott só használatát javasalta. ...????Most tényleg mindenre a jódozott só a válasz? Csinálja mindenki ahogy akarja, de én amióta nem használok jódozott sót, csak szürke, nagyszemcséjűt,azaz a természeteset, azóta nincs problémánk . De amióta külföldön kénytelen vagyok jódozott sót használni, egész rövid idő alatt megmutatkozott a káros hatása. Gondoljunk csak bele, mivel lehet a leginkább a gyógyszeriparhoz láncolni az embereket, víz és só, ezzel. Magasvérnyomás, autóimmunbetegségek és már várandós kórban mérgezik az emberiséget, még meg sem született (pedig eddig is születtek emberek, jódozott só nélkül is). Ez egy jó kis biznisz a gyógyszeriparnak. Ja, azóta négy gyógyszer helyett , csak a vérnyomáscsökentőmet szedem,elvétve. De semmi probléma nem volt addig amíg a jódozott só fel nem került az étrendemre....
2016. júl. 4. 08:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!