Jódozott sót tehetek az akvárium vízébe?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A jóddal semmi baj, tévhit, hogy nem lehet használni.
Viszont vannak nagyon veszélyes csomósodást gátló anyagok, ezeket mindenképpen ellenőrizni kell. Csak akkor haszáld, ha megvan a csomagja. A rajta lévő anyagokra googlezz rá.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Tengeri só, adalék nélkül.
Ez a jó.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
"Viszont vannak nagyon veszélyes csomósodást gátló anyagok"
Nos tévedsz a sárgavérlúgsó (káliumferrocianid) egyáltalán nem veszélyes és egy kg-ba 10mg-ot tesznek.Ismerni kell a vegyületeket és nem képzelgeni.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Na akkor, a tisztán látás végett:
A jódozott só jódtartalma elenyésző és veszélytelen, az 1 ek/10 liter adagolás betartásával olyan 15-30 mikrogramm/liter lesz. A csapvíz 50 mikrog/liter alatt jódszegénynek tekinthető (és Magyarország nagy részén jódszegény a víz). Veszélyesnek mondható az 1 millig/liter feletti érték, ami ennek a 20-szorosa.
TEHÁT A JÓDOZOTT SÓ NYUGODTAN HASZNÁLHATÓ.
A káliumferrocianid valóban veszélytelen, ez a tengeri sók nagy részében benne van. Szerintem mást is használnak csomósodást gátló anyagként, vagy valamilyen más adalékanyagként. Ezért mondtam, hogy utána kell nézni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!