Mi a különbség az étterem és a vendéglő között?
Van egyáltalán különbség? Mert pl. franciául és olaszul külön szavak is vannak rájuk.
vendéglő: la trattoria, l'auberge
étterem: il ristorante, le restaurant
Pontosan, szakszerűen nem tudom, inkább csak érzem a különbséget.
Az étterem lehet önkiszolgáló, vendéglő nem. Ott pincér hozza ki az ételt, ő veszi fel a rendelést, és a fizető pincérnél fizetsz.
Étteremben van napi menü, ala carte, és állandóan rendelhető ételek. Olyan klasszikus menza. Ált. a tálcát te veszed el, kiválasztod a melegítő pultnál a kaját, majd a pénztárnál fizetsz. De vannak átfedések is, van olyan hely, ahol ebédeltetnek így is délben (közben vendéglőként is működnek este), és ott esetleg picér hozza ki az ételt, és nála is fizetsz.
Üdv!
Az étterem megnevezés feltétele, hogy az ételeket friss alapanyagból a helyszínen készítsék. Az italokat jellegüknek megfelelően hűteni kell, viszont az étlapot elég egy idegen nyelven (németül vagy angolul) elkészíteni.
A melegkonyhás éttermek további megnevezései így szólnak: kisvendéglő, csárda, önkiszolgáló étterem, gyorsétterem és kifőzde. Az önkiszolgáló éttermet alapvetően az különbözteti meg a gyorsétteremtől, hogy az előbbiben friss alapanyagból, míg az utóbbiban fagyasztottból készítik az ételeket. A kifőzdében friss alapanyagból készül az étel, de azt egyszer használatos edényben és evőeszközzel adják át a vendégnek.
A nem melegkonyhás vendéglátó üzletek besorolása a következő: büfé, szendvicsbár, palacsintázó, lángossütő és pecsenyesütő. Az ital üzletek megnevezései: söröző, borozó, bisztró, pub. A cukrászati üzletek pedig a következő nevek alatt működhetnek: cukrászda, fagylaltozó, kávéház, kávézó, teázó.
Aha, akkor ez hogy lehet?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!