Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Ki szereti a bajai halászlét?

Ki szereti a bajai halászlét?

Figyelt kérdés

Természetesen házi gyúrt tésztával.

Kinek melyik jön be jobban,a bajai vagy a szegedi halászlé?


2011. máj. 10. 13:11
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
Csakis a Szegedi a legjobb!!!Aki Szegeden jár ne hagyja ki a Fehértói Halászcsárda halászléjét!!!Isteni finom
2011. máj. 10. 15:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

Mi így készítjük a szegedi halászlevet otthon, pontyból:


1 db 2-2,5 kg-os ponty, 1 kg apróhal (keszeg, kárász), 3 nagy fej hagyma, 1 halászlékocka fél liter vízben feloldva, 1 erős paprika, 2-3 mk porospaprika (ízlés szerint), só.

A halat megtisztítjuk, alaposan megmossuk, lecsapjuk a fejét-farkát, a színhúst ujjnyi vastagra felszeleteljük, enyhén besózzuk és félretesszük (ha van ikrája vagy teje azt is a színhúshoz tesszük). A fejet és a farkat a megtisztított, megmosott apróhalakkal együtt annyi vízzel öntjük le, hogy ellepje, beletesszük a megtisztított, felkarikázott hagymát, kissé megsózzuk és fedő alatt lassú tűzön addig forraljuk, amíg a hús teljesen lefő a csontokról (1-1,5 óra). Szitakanálon átszűrjük, passzírozzuk, jól kinyomkodjuk a levét. Felforraljuk, elkeverjük benne a pirospaprikát és a feloldott halászlékockát, hozzáadjuk a kicsumázott, karikára vágott erős paprikát, végül a besózott haldarabokat és a belsőséget. Lassú forralással további 10-15 percig főzzük. Azonnal tálaljuk.

2011. máj. 10. 16:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/17 anonim ***** válasza:
100%

A 16,19-től annyiban térek el, hogy a csípős paprikát (cseresznye, vagy hegyes zöldpaprika) is a paszírozni-valókkal együtt főzzük meg.

Egyébként pont úgy, ahogy írtad. Szegedhez "közel" lakok, talán azért.


A bajai halászlét szeretőknek mondom, hogy a "Szegedi halászlé" után tálaljuk a túrós-csuszát. Ezért nem szokás itt a Tisza-partján tésztát főzni a halászlébe!!!

Persze ezzel nem azt mondom, hogy a "Bajai" nem jó, csak más szokás.

2011. máj. 10. 16:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/17 anonim ***** válasza:
100%

Talán azért, mert én is Szegedhez közel lakok, mellette. :)

A tésztával kapcsolatban egyetértek veled. Bár én egy fél liter halászlé friss kenyérrel elfogyasztása után (lehet az szegedi vagy bajai) semmilyen más ételt nem bírok enni, még tésztát se. :)

2011. máj. 10. 16:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/17 doboszoli ***** válasza:
100%

Fülig érő szájjal olvasom a kommenteket.

Végre nem kezd el senki a halászlébe -még leírni is borzasztó- füstölt szalonnát, zsírt, meg Vegetát tenni.

Jómagam a tiszai típusúra esküszöm, de még nem tettek elém halból készült ételt, amit meg ne kóstoltam volna.(mellesleg

közel negyven éve "üldözöm" a halakat)

Tökéletesen egyetértek az előttem szólókkal, a hal mennyiségét, (hal-víz arányt)a főzés módját illetően.

Saját tippekkel még kiegészíteném, ha megengeditek.

Gyerekeim azóta eszik meg a főtt halat, mióta filézem.

Az uszonyoktól, fejtől, faroktól megfosztott pontyot,(ezek mind mennek a lébe)mint a karajt, alkalmas késsel lefejtem a gerincről majd a hús felől sűrűn beirdalom, és kétujjnyi szeletekre vágom. A bőre remekül összetartja, term. a gerinc is az alaplébe kerül.Lehet kanalazni a lével, nem kell bajmolódni a szálkákkal.

Még egyet. A passzírozott, áttört lében lévő búzaszemnyi húsdarabok, hajlamosak ülepedni, kvázi derülni. Tehát van egy sűrű alja, meg egy vékonyabb leve. Ennek elkerülésére,

az áttörés után, néhányszor megforgatom benne a botmixert.

Csodás, homogén levet kapunk.

Legvégül a szárnyaikat próbálgatóknak leírom a halászlé hozzávalóit:öt dolog kell bele

-hal(elegendő)

-víz

-hagyma

-paprika(őrölt, és csípős)

-só

Minden más MERÉNYLETNEK minősül a halászlé ellen.Szerintem.

2011. máj. 11. 08:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/17 A kérdező kommentje:
Szalonnát a csukapörihez kell rakni,az csak úgy jó szerintem.Házi csipetkével:)
2011. máj. 11. 14:54
 17/17 anonim ***** válasza:

Bajai, vagy szegedi típus, megeszem mindet ;) tésztával.

Erős pista csak is mindenkinek sajátjába.

Nem túl rég 2 fejet, és farkat vettem pucoltan. A maradék lé, tiszta kocsonya volt. Nem pasziroztam, nem botmixereztem... gondolom a bőrétől.

2014. szept. 19. 14:19
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!