Ki szereti a bajai halászlét?
Természetesen házi gyúrt tésztával.
Kinek melyik jön be jobban,a bajai vagy a szegedi halászlé?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Mi így készítjük a szegedi halászlevet otthon, pontyból:
1 db 2-2,5 kg-os ponty, 1 kg apróhal (keszeg, kárász), 3 nagy fej hagyma, 1 halászlékocka fél liter vízben feloldva, 1 erős paprika, 2-3 mk porospaprika (ízlés szerint), só.
A halat megtisztítjuk, alaposan megmossuk, lecsapjuk a fejét-farkát, a színhúst ujjnyi vastagra felszeleteljük, enyhén besózzuk és félretesszük (ha van ikrája vagy teje azt is a színhúshoz tesszük). A fejet és a farkat a megtisztított, megmosott apróhalakkal együtt annyi vízzel öntjük le, hogy ellepje, beletesszük a megtisztított, felkarikázott hagymát, kissé megsózzuk és fedő alatt lassú tűzön addig forraljuk, amíg a hús teljesen lefő a csontokról (1-1,5 óra). Szitakanálon átszűrjük, passzírozzuk, jól kinyomkodjuk a levét. Felforraljuk, elkeverjük benne a pirospaprikát és a feloldott halászlékockát, hozzáadjuk a kicsumázott, karikára vágott erős paprikát, végül a besózott haldarabokat és a belsőséget. Lassú forralással további 10-15 percig főzzük. Azonnal tálaljuk.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
A 16,19-től annyiban térek el, hogy a csípős paprikát (cseresznye, vagy hegyes zöldpaprika) is a paszírozni-valókkal együtt főzzük meg.
Egyébként pont úgy, ahogy írtad. Szegedhez "közel" lakok, talán azért.
A bajai halászlét szeretőknek mondom, hogy a "Szegedi halászlé" után tálaljuk a túrós-csuszát. Ezért nem szokás itt a Tisza-partján tésztát főzni a halászlébe!!!
Persze ezzel nem azt mondom, hogy a "Bajai" nem jó, csak más szokás.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Talán azért, mert én is Szegedhez közel lakok, mellette. :)
A tésztával kapcsolatban egyetértek veled. Bár én egy fél liter halászlé friss kenyérrel elfogyasztása után (lehet az szegedi vagy bajai) semmilyen más ételt nem bírok enni, még tésztát se. :)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Fülig érő szájjal olvasom a kommenteket.
Végre nem kezd el senki a halászlébe -még leírni is borzasztó- füstölt szalonnát, zsírt, meg Vegetát tenni.
Jómagam a tiszai típusúra esküszöm, de még nem tettek elém halból készült ételt, amit meg ne kóstoltam volna.(mellesleg
közel negyven éve "üldözöm" a halakat)
Tökéletesen egyetértek az előttem szólókkal, a hal mennyiségét, (hal-víz arányt)a főzés módját illetően.
Saját tippekkel még kiegészíteném, ha megengeditek.
Gyerekeim azóta eszik meg a főtt halat, mióta filézem.
Az uszonyoktól, fejtől, faroktól megfosztott pontyot,(ezek mind mennek a lébe)mint a karajt, alkalmas késsel lefejtem a gerincről majd a hús felől sűrűn beirdalom, és kétujjnyi szeletekre vágom. A bőre remekül összetartja, term. a gerinc is az alaplébe kerül.Lehet kanalazni a lével, nem kell bajmolódni a szálkákkal.
Még egyet. A passzírozott, áttört lében lévő búzaszemnyi húsdarabok, hajlamosak ülepedni, kvázi derülni. Tehát van egy sűrű alja, meg egy vékonyabb leve. Ennek elkerülésére,
az áttörés után, néhányszor megforgatom benne a botmixert.
Csodás, homogén levet kapunk.
Legvégül a szárnyaikat próbálgatóknak leírom a halászlé hozzávalóit:öt dolog kell bele
-hal(elegendő)
-víz
-hagyma
-paprika(őrölt, és csípős)
-só
Minden más MERÉNYLETNEK minősül a halászlé ellen.Szerintem.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Bajai, vagy szegedi típus, megeszem mindet ;) tésztával.
Erős pista csak is mindenkinek sajátjába.
Nem túl rég 2 fejet, és farkat vettem pucoltan. A maradék lé, tiszta kocsonya volt. Nem pasziroztam, nem botmixereztem... gondolom a bőrétől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!