Az ételek és italok kalóriatartalmát hogyan számolják ki vagy mérik meg?
Tudni kell hozzá, milyen alapanyagokból készült. Az meg már meg van vizsgálva, hogy az elemi alapanyagokban mennyi fehérje, zsiradék, és szénhidrát van. (ez a 3 tápanyag képvisel energiát)
Aztán vissza kell szorozni, hogy az adott ételben mennyi feh, zsír, szénh. van, a recept szerint.
Az is tudva levő, hogy ezen tápanyagok felszívódása, grammonként hány kalória energiát jelent.
( feh, szénh: 4,1, zsiradék 9,3 kcal/gr)
Aztán ezt a hármat összeadod, és meg is van, hogy mennyi kalória van egy adag ételben.
De azért ezt több dolog is tovább bonyolítja. ott vannak pl. a szénhidrátok. A zöldségek pl. szh-ból állnak, mégsincs bennük annyi kalória, mint mondjuk a cukorban, ami szintén abból áll. A kalóriát ugyanis az egyszerű szénhidrátok (mono- di szaharidok adják) és mire a zöldségekben lévő összetett szh-ok egyszerűkre bomlanának, végigérnek a tpácsatornán, és kiürülnek a szervezetből... tehát nem szolgáltatnak annyi energiát, hiába van bennük annyi szh.
Ételeknél a konyhatechnológiai eljárás is fontos, pl. az előtő példánál, egy túlfőtt, vagy pürésített zöldség szénhidrátjai már sokkal jobban emészthetőek, így több energiát jelentenek.
Ételeknél ezért fontos a glukémiás index is, ami azt méri, hogy az adott étel/ital milyen mértékben elemi meg a vércukorszintet. Ez reálisabb képet ad arról mi mennyier hízlal.
érdekességként, pl. egy habosra kevert burgonyapüré glukémiás indexe kb. ugyanannyi, mint a méznek, tehát ugyanannyira hízlal!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!