Mi jelent az, hogy " torkos csutortok"?
bizonyos éttermek akciója, hol kedvezményesen ehetsz bizonyos ételeket
talán ingyen
A farsangi időszak vége után, a farsang farkát követő hamvazószerda utáni nap a torkos csütörtök.
A 40 napos böjt második napja.
A hamvazószerdán kezdődő 40 napos böjtöt torkos csütörtökön felfüggesztették egy napra, ilyenkor szinte kötelező volt a torkoskodás, elfogyasztották a farsangról megmaradt ételeket, fánkot és zsíros ételeket készítettek. Húsvétig az utolsó alkalom a kiadós étkezésre.
Ez a mondás járta: "Inkább a has fakaggyon, mintsem az étel megmaraggyon".
és éttermi akcio miatt vittek sok fánkot???
tudod e hét kedden szokás magyarországon fánkot sütni, de nem ezért
A hivatalos definícióját jól leírta az előttem szóló,de Te valószínűleg a médiában találkozhattál vele.Mostanában évente 1-2 alkalommal meghirdetett akciója éttermeknek,cukrászdáknak stb..Lényege,hogy minden ételért amit az étlapról választasz csak a felébe kerül az akcióhoz csatlakozó vendéglátó helyeken.Ez tulajdonképpen egyfajta
reklám.Ilyenkor tódul a nép a potya kajáért,jóelőre asztalt kell foglalni.A tisztességes helyeken ugyan azt az ételt kapod mint más egyéb napon,csak féláron,de halottam olyan helyről is, ahol erre a napra külön (csökkentett) étlappal,kisebb adagokkal készülnek.
Utolso elottinek: mar miert az ettermi akcio miatt vittek volna sok fankot???
Azt irtam,hogy a harmadik valasz miatt ertettem meg a dolgot, ami a 40 napos bojttel hozta osszefuggesbe a csutortoki falanksagot es meg az is benne volt a valaszban, hogy pl a farsangrol megmaradt fankot tuntetik el. Gondolom idokozben ez a hagyomany elsosorban naluk a fank habzsolasban nyilvanul meg ma mar.
Szoval nem hiszem, hogy koze van az ettermi akciohoz a fanknak es a lengyeleknek ez esetben.
kedves 17: 34
ne háborodj fel, a válaszodbol és aha-élményed magyarázatából úgy tűnt hogy a fánkot értetted meg :)
nyugi
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!