Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Szeretitek a házi szalámit?

Szeretitek a házi szalámit?

Figyelt kérdés
Szerintem a bolti szalámik közül egyik sem érhet a közelébe :D
2011. márc. 24. 15:46
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
Komolyan érdekel! Megköszönném, ha valaki írna egy bevált receptet, és elkészítési módot.
2011. márc. 24. 16:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/18 anonim ***** válasza:
Most melyik is a szalámi,az a vastag kolbászféleség ami meg van egy kicsit füstölve,vagy érlelve?
2011. márc. 24. 16:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/18 anonim ***** válasza:
Senki nem akar segíteni nekem? :(
2011. márc. 24. 16:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/18 anonim ***** válasza:
2011. márc. 24. 16:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/18 anonim ***** válasza:
Köszi, de a google-t én is tudom használni, az interneten fellelhető recepteket is megtalálom, de jó lenne, ha valaki egy bevált szalámi receptet írna. Soha nem csináltam még, és egy biztosan finom recept kellene. De ha nem, hát nem.
2011. márc. 24. 16:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/18 doboszoli ***** válasza:
100%

Ne légy türelmetlen, jövök.

Azzal kezdem, hogy a szalámi készítés, a töltelékáru készítésének a magasiskolája. Nem az összetevők, hanem a technológia miatt. Egyetlen hiba, és dobhatod ki az egészet, ami az "erkölcsi" mellett komoly anyagi veszteség is.

Próbálok kitérni a csapdákra, amikbe én már beleestem.

Azzal kezdem, hogy a szalámi gyártást őszig felejtsd el.

Tél elején gyártsd, amikor hideg idő jön. Hallgass rám!

Kezdjük a fűszerezéssel:

10 kg húshoz:

-só 22 dkg

-paprika 26 dkg (csípősség egyéni ízlés)

-bors 2 dkg

-fokhagyma5 dkg

A húsmennyiséghez KIMÉRT fűszereket keverd össze, a fokhagyma kivételével. Ezt zúzd össze, önts rá 2-3 deci langyos vizet, és lezárva egy éjszakát áztasd, majd a levet leszűrve add a masszához.

A húsról.

Kerüld a multikban forgalmazott divatos "kolbászhúst", még ha mégoly csábító is az ára. Vegyél lapockát, (ha vastagabb a buksza, combot), és tokaszalonnát, mégpedig

7 a 3 arányban.(tokát lebőrözni)

A hosszúkásra darabolt húst rácson 6-8 órán át le kell szikkasztani, csorgatni. Ez fontos.

Ezután a kimért fűszerekkel elkeverve, 4-5 mm-es rostélyon ledarálni. Darálás után néhányszor lazán átforgatni, nem gyúrni, törni.6-8 órát pihentetni.

A töltés történhet 75mm-es műbélbe, vagy culáréba (sertés végbél, kapható készen)

A töltés fontos, hogy légmentesen történjen, ill. tűvel meg kell szurkálni a belet, hogy a levegő eltávozzon. kötés után a szálakat felakasztjuk, majd cukros-vizes kézzel egyenként átsimítjuk. (szép színt ad, ezenkívül eltömíti a szurkálás lyukait)

A füstölés.

Legjobb szakemberre bízni, kb. 100 forint kilónként a költség.

Ha ilyen nincs, akkor 20 °C alatti füstön, (tehát kizárólag külső tűztérből) addig kell tartani amíg az áru szép zsemleszínű lesz, és a FOGÁSA SZÁRAZ. Ez 3-5 nap alatt érhető el, a füst intenzitásától függően.

A füstölés végeztével szellős, hűvös, fagymentes helyre akasztjuk, gyakran ellenőrizzük a penészesedést.A hangsúly a szellősségen van, a helyiséget járja a levegő!!

Fogyasztását 2-3 hónap múlva kezdheted, de nyárig eláll megfelelő helyen.

Ha kérdésed van, segítek, ha tudok.

Csak megjegyzem, hogy télen elég sok "disznóságot" gyártok eladásra, de a szalámit macerásságánál fogva csak saját részre, ill. repire az azt megillető embereknek.

2011. márc. 24. 18:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/18 anonim ***** válasza:

Kedves utolsó hozzászóló! Nagyon szépen köszönöm a kimerítő leírást. Megfogadom a tanácsod, és késő őszig várok a szalámi készítéssel. Minden teljes mértékben érthető, amit leírtál. Jártas vagyok a konyhában, nagyon sok disznóvágáson voltam már, hurkát, kolbászt már töltöttem, de szalámit még nem készítettem. Valahogy mindig macerásnak tűnt, és a családom is úgy volt vele, hogy hagyjuk a fenébe, vegyük meg a boltban. Bevallom őszintén, igazán jó házi szalámit még nem ettem, pedig néhány ismerősöm által készített szalámiszerűséget már kóstoltam, de valahogy egyik sem volt az igazi. Túlságosan puha volt, nem pedig az a jó száraz szalámi. Vagy a házi nem is lesz olyan száraz? Na meg a fűszerezés is olyan semmilyen volt.

De a lényeg, hogy az éven mindenképpen megpróbálkozok vele, hátha sikerem lesz. Még egyszer nagyon szépen köszönöm a válaszodat, kedves vagy, hogy időt szakítottál rá, hogy mindezt leírd.

2011. márc. 24. 19:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/18 doboszoli ***** válasza:
Szívesen tettem. Sok sikert!!
2011. márc. 24. 19:26
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!