Mi az h édes savó? (Kérdésed túl rövid, a magyarázatod hosszú. )
A savanyú savó a tej savas alvasztásakor (túró gyártás) míg az édes savó az oltós, illetve vegyes alvasztáskor (sajt gyártás) keletkezik. Ha az édes tejsavó és az anyatej összetételét, a bennük található tejcukor és tejfehérje mennyiségét összehasonlítjuk, az 1. táblázatban szereplő adatokat kapjuk.
1. táblázat
Az anyatej, a tejsavó és a tejsavó por átlagos összetétele
Anyatej TEJÉDES por TEJÉDES por 10
szeres higításban
Víz %
87,6 2-5
86-90
Tejcukor %
7 70 7
Fehérje %
1,2 12 1,2
Zsír %
3,6 feldolgozástól függően változtatható
Hamu %
0,21
9,5 0,95
Tehát sajtgyártás után visszamaradó édes tejsavó, tejcukor és fehérje aránya nagy hasonlóságot mutat az anyatejéhez.
Az a tej, aminek a dobozára az van írva, hogy TEJ.
Ami édes savó, az nem tej, hanem permeátum.
üdv!
Annak jó, hiszen azt vízzel is lehet.
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!