Milyen ételekhez használják fel a szárított goji-t?
Megtaláltam!!!! A goji berry hazánkban is ismert, de köznapibb ördögcérna (Lycium barbarum) néven. Mindenki találkozhatott már vele támfalak, védősövények nem túl mutatós évelő cserjéjeként. Ázsiából, mint dísznövény került Európába, de igénytelenségének köszönhetően gyorsan meghonosodott. 2-3 méter magas, elhajló ágrendszerű, lombhullató cserje, termése hosszúkás, skarlátvörös, sokmagú bogyó. Hatóanyagai- a rokonságába tartozó burgonyafélékhez hasonlóan - a növény minden részében kis mennyiségben megtalálhatók: hioszciamint és más atropin alkaloidot, hallucinogén anyagot tartalmaz, ezért hazánkban, mint mérgező növényt tartjuk nyilván. A mérgezés tünetei: pupillatágulat, nyálkahártya kiszáradás, szapora szívműködés, izgatottság, ritkábban légzésbénulásos halál.
Héthelyi Éva okl. vegyészmérnök a Szent István Egyetem, Kertészettudományi Kar Gyógy- és Aromanövények Tanszék tanácsadója szerint "a kínai orvoslás eltér az európai módszerektől és gyógyítástól. Azaz nem biztos, hogy az a kínai szokás, hogy mérgező és erős hatású szert is bekombinálva először a kezelésbe, majd fokozatosan kiváltva azt más, kevésbé toxikus hatóanyaggal, nekünk is alkalmas gyógyítási módszer lesz."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!