Hasznos ötletet, tippet szeretnék, segítene valaki?
Szakdolgozat témám: Hagyományok, szokások ünnepek a vendéglátásban.
Nem azt szeretném h más írja meg, félreértés ne essék, csak én már elég sokmindent összeszedtem, de a 35 oldal az 35 oldal, ha valaki írt már e témában vagy tud róla valamit , ötletet mit lehetne belevenni azt megköszönném.
Milyen országban?
Ha magyar akkor:húsleves,rántott hús,pörkölt,töltött káposzta.
Esküvőn:éjféli töltött káposzta.
Mást nem nagyon tudok
A szokások tájegységenként,és nemzetiségekként is változóak voltak. Másképpen ünnepeltek a Dunántúlon,mint az Alföldön,vagy a Nyírségben. Erdélyben pedig szintén más szokások voltak.
Ami közös volt,hogy karácsony előtt vágtak disznót,így az ünnepeken hurka-kolbász,töltöttkáposzta mindenütt volt. A rántotthús csak újabb szokás. Régen karácsonykor nem készítették. Szilveszterre pedig malacot sütöttek.
Régen Ádám-Éva napja szigorú böjt volt,ezen a napon nem ehettek húst. Ezért lett szokás a mákosguba,helyenként halászlé,este pedig mézes diót ettek.
Karácsony napján a főétel a pulyka volt,és a diós-mákos beigli.Karácsony másnapján Újházi tyúkleves,kakaspörkölt krumplival vagy tarhonyával, befőttel és savanyúsággal,és rétes. Szilveszer éjjelén pedig korhelylevest főztek.
A ma divatos tengeri halak,hidegtálak nem tartoznak a hagyományos ételekhez.
Érdemes elolvasnod,ha hozzájutsz Szakál László : Áldd meg Urunk asztalunkat c.könyvét. Nagyon sok egyéb szokást is leír.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!