Nigella sativa (fekete kömény) fűszer és gyógynövény felhasználásáról kérdezhetnék (link is van róla)?
A fenti linken látható a növény,amire kíváncsi vagyok.Állítólag a magját használják fűszerként,régen kalácsot ízesítettek vele.
Én csak nagymamámnál láttam régen ilyen magot,de ő gyógyszernek használta,ijedtség és szívbaj ellen.
Néha én is ettem belőle,cukorral ízesített őrölt magjából.Nagyon finom szerintem.
Szívesen kipróbálnám a konyhában,de nem tudom,hol lehetne ezt a fűszert beszerezni és milyen ételt ízesíthetnék vele?Légyszi írjon,aki tud erről valamit.
Köszönöm a választ!
Ez a mag egyébként összetéveszthető más egyéb növény magjával?Mert találtam itthon egy üveg fekete kömény magot.Még nagymamámtól "örököltem", ő csak szlovákul tudta a nevét.Sosem használta ezt a magot fűszernek, csak félelmek, szívproblémák, ijedtség esetén egy kiskanálnyit összekevert porcukorral és azt mondta, az segít, szóval gyógyszernek használta.
Ami nekem van, az nagyon apró fekete mag, nagyjából háromszög alakú, matt fekete.Az illata és íze nagyon különleges, nem igazán tudnám semmihez hasonlítani.Talán kicsit az ánizs, a bors, a mák aromája keveredik benne, bár ez sem a legjobb hasonlat.Tömör, nehéz illata még mindig teljesen változatlan, pedig már több évtizede a kamrában áll.Ez valóban a fekete kömény lehet?Merhetek belőle ételbe rakni?
Igen! Ha megfelelően volt tárolva (nem nejlonban). Akkor semmi baja, legfeljebb a hatóanyagtartalom csökkent benne.
A legjobb, ha felhasználás előtt egy keveset megpirítasz belőle, amíg a savas izét el nem veszíti. Akkor kóstold meg és az izéről lehet tudni, hogy még felhasználható e. Pirítás után az íze kellemes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!