A bolognai szósznak édesnek vagy sósnak kell lenni?
Alapesetben savanykás, nem sós, ha igen, akkor túl lett sózva, és nem édes. Ha nem friss paradicsommal készül, akkor hagyományosan is tesznek bele kevés cukrot, de ez 4-6 adagnyihoz egy teáskanállal, ettöl nem lesz édes, csak a savasságot csökkenti kicit.
Ha édes, az nem bolognai mártás, hanem menzás paradicsomszósz.
A bolognai raguba (!) valóba tesznek cukrot az olaszok, de az ő paradicsomuk édesebb. Nálunk azért tesznek bele egyesek, hogy ellensúlyozzák némileg a paradicsom savasságát.
De ahogy előttem írták, nem sós ízű, nem édes ízű, hanem enyhén (!) savas.
"valóba tesznek cukrot az olaszok, de az ő paradicsomuk édesebb. "
Nem "de", hanem "pedig"!!!
Hiszen annak ellenére raknak bele cukrot, hogy az ő paradicsomok édesebb!
Mindenhol azért tesznek bele cukrot, hogy ellensúlyozzák a paradicsom savasságát. Nem azért, hogy édes legyen.
Nem kell édesnek lennie, de el kell venni a paradicsom(püré) vad savasságát, egyértelműen hiba, ha ez nem történik meg.
Sőt, ha már itt tartunk, sok helyen, ahol büszkék rá, hogy autentikus bolonyait főznek, egy kevés tejjel, vagy tejszínnel(!!! nem tévedés) főzik, ezzel a krémesítéssel, szintén ellensúlyozzák a savasságot.
Mint ahogy a pirított, karamellizál darált zöldségek édeskés íze is ezt hivatott (többek közt) ellensúlyozni.
Hangsúlyozom, ez messze nem jelenti azt, hogy édesnek kell lennie!
De függően attól, mennyire savas, savanyú a paradicsom, azt a "karcos" vadságot, tompítani kell!
Paradicsom meg a hús ízének kéne dominálni. Meg friss, zöld fűszerekkel is meg lehet bolondítani.
Pici só kell, de elsózni se szabad.
5 évig dolgoztam olaszokkal, étteremben. A cukor nem jellemző az eredeti receptben, jóféle, édes paradicsom volt, fergeteges ízzel, nem kellett bele.
(De aztán lehet ott is ilyen hely függő dolog, mint nálunk a halászlé.)
Persze aztán otthon azt csináltok, ami tetszik. Én nem tennék bele.
1: Nagy tévedés, mivel a sűrített paradicsomszósz keserű és meg kell cukrozni! Még recept is írja!
Alapvetően kicsit édesnek kell lennie a fűszeres íz mellett.
Én például szoktam kicsit tejszínezni, de én főzelékek rántását is szoktam.
"Még recept is írja!"
Akkor az a recept lószar.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!