




Mi disznóvágáskor kb. 1 percig szoktuk. A hurka végén a belet csomózni szoktuk, amikor a forró víztől összeugrik a bél, akkor már jó.
Utána rögtön hűtjük hideg vízben.





Így ahogy a kettes írja 1-2 perc viszont mivel télen van disznóvágás nem kell hideg vízben hűteni.
Nem is hallottam még ilyet.















A bőr fertőtlenítése a cél. Az összes benne lévő cucc főzve van, tehát nagyjából steril, az abálással pedig még a bőrt is fertőtlenítjük. A normál vékony hurkánál ez tényleg csak kb. 2 perc. Én még soha nem láttam, hogy valahol lehűtötték volna. Kirakják egysorosan a teknőbe, és ennyi.
(Fagyasztás nem régóta létezik, előtte csak úgy szabadon kellett eltárolni, ezért találták ki főképpen az abálást. Most már főleg csak a bőr kinézete miatt csinálják, hogy átlátszó legyen.)





Amíg nem volt fagyasztó, nem tárolták a hurkát, csak pár napig.
A többit széthordták kóstolónak. Nalunk is így volt, abálás után a kosárral rögtön hideg vízbe mártottuk, kb. 1-2percig.





9
Pont erre a pár napra kellett fertőtleníteni, hosszú távra nem állt el még abálva se. Ezért is nem sok hurkát csináltak régen, csak amennyit feltétlenül szükséges volt olyan cuccok felhasználásával, amiket nem lehetett felfüstölni vagy máshogy tartósítani.
Hideg időben akár hetekig is eltárolták, amit meghagytak maguknak. És még az is gond volt, hogy az összes rokon meg szomszéd (legalábbis a többségük) Karácsony előtt vágott, és hiába hordozták el a hurka kétharmadát, ha két héten belül ugyanannyit kaptak vissza...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!