Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Mennyi ideig kell a hurkát...

Mennyi ideig kell a hurkát abálni az abalében ?

Figyelt kérdés

dec. 6. 21:17
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
41%
10-15 perc
dec. 7. 03:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
74%

Mi disznóvágáskor kb. 1 percig szoktuk. A hurka végén a belet csomózni szoktuk, amikor a forró víztől összeugrik a bél, akkor már jó.

Utána rögtön hűtjük hideg vízben.

dec. 7. 07:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
62%

Így ahogy a kettes írja 1-2 perc viszont mivel télen van disznóvágás nem kell hideg vízben hűteni.

Nem is hallottam még ilyet.

dec. 7. 10:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
84%
1-2 percig szoktuk, hiszen a benne lévő töltelék főtt állapotban kerül a hurkába, tehát csak a hurka bőrét abáljuk. Nekem azt mondták azért van rá szükség mert kevésbé reped szét sütés közben.
dec. 7. 11:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 pdobos válasza:
63%
Mi addig főzzük a rizses hurkát, amíg fel nem jön az abalé felszínére.
dec. 8. 08:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 Paczalos István ***** válasza:
68%
Ha épphogy forrásban van a víz, 1-5 perc, attól függ, hogy vékony vagy vastagbélbe van töltve, esetleg véres, vagy májas hurka. A vastagbélbe töltött estén kell kb 5 perc, 8-10 perc a sajthoz
dec. 8. 18:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim válasza:
67%
Mi is úgy szoktuk mondani hogy amikor feljön a tetejére így attól függ menyire fő a víz. Lehetőleg ne csattanjon szét érdemesebb előbb kevesebb szálal próbálni de igen mint fentebb írták nagy része meg van főve a rizsnek meg felfövésben kell lennie így azt kell megfőzni szóval nem sok idő.
dec. 8. 21:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:
66%

A bőr fertőtlenítése a cél. Az összes benne lévő cucc főzve van, tehát nagyjából steril, az abálással pedig még a bőrt is fertőtlenítjük. A normál vékony hurkánál ez tényleg csak kb. 2 perc. Én még soha nem láttam, hogy valahol lehűtötték volna. Kirakják egysorosan a teknőbe, és ennyi.

(Fagyasztás nem régóta létezik, előtte csak úgy szabadon kellett eltárolni, ezért találták ki főképpen az abálást. Most már főleg csak a bőr kinézete miatt csinálják, hogy átlátszó legyen.)

dec. 9. 06:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:
61%

Amíg nem volt fagyasztó, nem tárolták a hurkát, csak pár napig.

A többit széthordták kóstolónak. Nalunk is így volt, abálás után a kosárral rögtön hideg vízbe mártottuk, kb. 1-2percig.

dec. 9. 07:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:
36%

9

Pont erre a pár napra kellett fertőtleníteni, hosszú távra nem állt el még abálva se. Ezért is nem sok hurkát csináltak régen, csak amennyit feltétlenül szükséges volt olyan cuccok felhasználásával, amiket nem lehetett felfüstölni vagy máshogy tartósítani.

Hideg időben akár hetekig is eltárolták, amit meghagytak maguknak. És még az is gond volt, hogy az összes rokon meg szomszéd (legalábbis a többségük) Karácsony előtt vágott, és hiába hordozták el a hurka kétharmadát, ha két héten belül ugyanannyit kaptak vissza...

dec. 9. 08:43
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!