Régen mit ettek a szegény emberek?
Érik a szőlő,
hajlik a vessző,
bodor a levele,
két szegény legény
szántani menne,
de nincsen kenyere.
Van vöröshagyma
a tarisznyába',
keserű magába'.
Szolgalegénynek,
hej, a szegénynek,
de kevés vacsora!
Rántott levest -rántás felhígítva levessé, esetleg köménymaggal, fűszerekkel ízesíve, s ha van, pár tojást a forrásban lévő levesben elkeverve,
lebbencs levest: [link]
több.kevesebb alapanyag a fenti receptből többnyire kimaradt,
krumplifőzeléket, krumplis tésztát, túrós csuszát, tejes puliszkát, túrós puliszkát -ami hiretlen eszebe jutott, miket ettünk gyerekkromban.
De az 50-es években 2 ft volt egy kiló főzőkolbász, sőt volt 1,80-ért is, az már tényleg csak főzésre, sütésre való volt. Tehát volt rakott krumpli, stb.
Nem 100 éve volt, csak úgy 70.
A szegények jellegzetes étele volt a kása.
Annyira, hogy amikor már megengedhették maguknak, évtizedekre el is lett felejtve.
Volt a kukorica kása, más néven puliszka, málé, és azok változatai, illetve a köles kása.
A kukorica fontos takarmánynövényként maradt termelésben, a köles pedig szinte el lett felejtve.
Persze fogyasztjuk mindkettőt, de elenyésző mennyiségben is ma már inkább érdekesség.
A köles értékét régen az is adta, hogy rövid tenyészidejű növény, júniusban elvetve is beérik, másodvetésként lehetett termeszteni.
A cibere leves tájegységenként más jellegű volt, lényegében savanyú levest jelent, jelentett.
Lehetett az zöldségleves, amit egy kis ecettel savanyítottak vagy gyümölcsből, pl szilvából főzött keves, de ismert a korpás verziója is.
Valóban a szegények étele volt a sok verziója mutatja, hogy ötleteknek azért a szegény se volt híján.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!