Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Kérhetnék kritikákat, vélemény...

Kérhetnék kritikákat, véleményeket néhány receptemről?

Figyelt kérdés

Eredeti Carbonara:

[link]


Fekete káposztás spagetti:

[link]


Kefíres lángos:

[link]


Húsleves:

[link]


Marhapörkölt bográcsban:

[link]


Francia hagymaleves:

[link]


Egyszerű kenyér:

[link]



nov. 11. 17:37
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm az észrevételeket, épp most javítom a recepteket. Volt néhány egész jó javaslat.

A címből kivettem az eredeti szót, az tényleg félreérthető. A történelmi dolgokat is kivettem, mondjuk arról azt gondoltam, hogy az olvasók örülnek egy kis plusz infónak a kajáról. Én szeretem az ilyen dagályos leírásos recepteket, de ezek szerint csak én vagyok ilyen perverz. Főzős műsorokból is a sztorizgatósokat szeretem inkább.

9-es: a pancetta minek minősül amúgy, ha nem szalonna? Amúgy direkt írtam bele a császárszalonnát alternatívának, mert vidék alsópusztán nem tudom, milyen a választék a Coopban, plusz lehetősége legyen azoknak is kipróbálni valami értelmes verziót, akik anyagilag nem engedhetik meg maguknak az eredeti hozzávalókat. Sima hasaalja szalonna.

A hosszú tésztás részt is átalakítottam. A többi recepten is átmegyek a fenti szempontok alapján. Azon kaptam igazából fel a vizet, hogy sokszor azok nem kapnak olyan kemény kritikákat ezen az oldalon, akik ketchupból kotyvasztanak bolognait, kicsit igazságtalannak éreztem, már-már ilyen kákán csomót keresésnek.

nov. 12. 18:01
 12/18 anonim ***** válasza:

"Amúgy direkt írtam bele a császárszalonnát alternatívának, mert vidék alsópusztán nem tudom, milyen a választék a Coopban, plusz lehetősége legyen azoknak is kipróbálni valami értelmes verziót, akik anyagilag nem engedhetik meg maguknak az eredeti hozzávalókat. "


De az azért meg van, hogy ez esetben totál értelmetlen az elgondolásod? Mintha marhapörkölt receptnel azt írnád, marhahus helyett alternatívaként kiprobalhatja csirkemellből vagy tonhalból is.

nov. 12. 18:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/18 A kérdező kommentje:
A császárszalonna meg egy pancetta között jóval kevesebb különbség van - mindegyik sertés hasaalja szalonna, mint a marhahús meg a tonhal között, szóval az összehasonlítás szerintem túl fair.
nov. 12. 18:40
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

A Carbonara Guanciale-val készül eredetileg, az meg pofaszalonna, amit elég nehéz Olaszországon kívül beszerezni, azért terjedt el a Pancetta, mert azt inkább importálják más országok is, mert sokrétűbben használható. És az igazán eredeti recept egy egész tojás és két sárgája szokott lenni (mondjuk én egy személyre csinálom, egy tojásból, azzal nem szórakozok, de nem is mondom rá, hogy eredeti).

A második alapja egy nehezen beszerezhető növény, itt szerintem el is engedheted a "mit lehet Mucsaröcsöge alsón a Coop-ban kapni" érvedet, mert ezt még egy milliós világvárosban, ahol élek, sem láttam soha, se boltban, se piacon.


A többi okés, néhánynál sok a rizsa, meg a sok alternatíva. Ha kezdőknek szánod, akkor válassz egyet, aztán esetleg zárójelben, hogy mivel lehet helyettesíteni szükség esetén, minthogy felsorolod a fél bárszekrényt/kamrapolcot aztán 10 sorral később jön, hogy a te receptedbe melyik kell.

És egy layout észrevétel: amit a cím alatti fekete részben egyszer leírsz, nem kell rögtön utána szó szerint megismételni. Folytasd a fehér részen a következő bekezdéssel. Ez nem tévéműsor, hogy meg kell ismételni, mi volt a reklámszünet előtt.

nov. 12. 18:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/18 A kérdező kommentje:

14-es, nagyon köszönöm, ilyesmi kritikákat vártam amúgy, a tiéd pl nagyon hasznos volt.


Nem tudtam, hogy a Guanciale az eredeti, szerintem még soha nem láttam boltokban, ki fogom próbálni valamikor a te kevert tojásos verziódat, valahogy krémesebbnek tűnik a leirtak alapján.


A túl sok alternatíva is jogos. Szeretném, ha abszolút kezdők is elkészíthetnék ezeket az ételeket, és csak teret akartam adni játszani, de jobban belegondolva tényleg összezavaró.


Layout észrevételért extra köszi, mindenképpen javítom.


Cavolo nero: nagyon igénytelen, magyar éghajlaton is könnyen termeszthető növény, egész évben lehet szedni a leveleit, ha van rá lehetőséged, kedved és helyed, próbáld ki. Boltokban én sem nagyon láttam, csak néhány drágább piacon szezonálisan. Tavaly óta rámentem arra, hogy a standard dolgok helyek ilyesmi nische cuccokat termesztek kis mennyiségben magamnak, pl articsókát is, de ez nem annyira kapcsolódik a kérdésemhez, szóval nem nagyon akarok offolni.

nov. 12. 19:06
 16/18 anonim ***** válasza:
100%

Nem ragadok ki minden részletet, de ezek nagyon szúrják a szemem.


"Anyukámtól tanultam ezt a klassz receptet..."

Ez cuki dolog, de senkit sem érdekel kitől tanultad és a férjed hogy eszi.


"Édesanyám friss élesztőt használ, amit cukros, langyos tejben előzőleg felfuttat. Idővel én is elkezdtem kísérletezni, és lecseréltem porélesztőre"


Az nem kísérletezés bakker, hogy friss élesztő helyett porélesztővel dolgozol. Élesztő-élesztő, csak az arány más.


"(tejjel is nyugodtan helyettesíthető, de szerintem felesleges)"


Tej vagy víz. Ne köríts, ne magyarázkodj.


"A megfelelő hőmérsékletről könnyen meggyőződhetünk: csípjünk le egy borsónyi darabot a tésztából, gyúrjuk kis golyóvá, és dobjuk az olajba. Ha azonnal pezsegni kezd és felúszik, kezdhetjük a sütést."


Ugyanezt próbáld ki egy csipet liszttel. Magic.


"Én például sokakkal ellentétben színhúst használok, mivel nem szeretem az inas, rágós, mócsingos részeket. Ezeket régebben falunapokon, baráti összejövetelek alkalmával is finnyásan kipiszkáltam a tányérból."


Ma visszacsíptem a macskám karmát. Kb ennyi köze van az általad írt senkitnemérdekel történetnek is a recepthez.


"Természetesen lehet csalni leveskockával is, ha valakinek nincs otthon tisztességes húsleves alap betárazva. Nem szeretnék képmutatónak tűnni, én is szoktam ilyesmit használni, bár nem szívesen."


Alaplé vagy leveskocka. Mit kell ezen magyarázkodni?


"Tényleg nincs kőbe vésve, milyen bort használjunk"


Értettük elsőre is, nem kell megerősítened magad.


"Amikor lusta / kapkodós napom van, akkor rögtön tálalom reszelt sajttal megszórva.


Amikor jobban odateszem magam a konyhában, akkor a sütőben fehér kenyér szeleteket pirítok"


Tálalni így-vagy úgy. Adj meg lehetőségeket, ne azzal gyere, hogy lusta vagy kapkodós módban hogy csinálod.


"Anno a pandémia idején felültem én is a házi kenyérsütős divathullámra. Sok-sok kudarcot követően többször is feladtam, rengetegszer öltem meg kovászt, dobtam ki a kukába"


Köszönjük, hogy a kukában landolt a rettenet sok pánikvásárlásos liszt és élesztő covid idején. Bizonyára megérte. A másik, hogy bízzak meg a receptedben, ha ennyit bakiztál? Csomó videós csatorna van, így tanultam meg én is péktermékeket készíteni és soha semmi nem landolt a kukában. Nem lesz senki kapásból profi, nem is elvárt dolog. Meg kell tanulni, milyen alapanyaggal hogyan kell dolgozni. Őszintén, nem szívesen csinálnék meg olyan recepteket, ami kísérletekre épül, nem alap tudásra. Mindennek megvan a maga technikája (értsd élesztő, kovász), ezekkel pont nem kísérletezünk, mert így csesszük el az alapanyagokat és az ételeket is.

nov. 12. 20:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/18 A kérdező kommentje:

16-os, te aztán alaposan szétszedtél, viszont valid dolgokat írsz, odafigyelek ezekre a jövőben, a meglévő recepteket viszont már hagyom így, legyen ez egy tanulási folyamat.


Megkérdezhetem amúgy, milyen pékáru-oldalakat követsz? Tanultad korábban ezt a szakmát, vagy tényleg mindent autodidakta módon?


Egyébként sütni nem szeretek annyira, túl nagy fegyelem kell hozzá, nehéz korrigálni, sajnos időnként szeretek randomkodni, ezért a legjobban a krémleveseket csípem, azokat kb mindig meg lehet menteni. Cukrászdás cuccok teljes halál nekem, sütemény, torta teljes kudarc, mindig mindent grammra pontosan, még az sem mindegy, mit milyen irányban keversz, még egy egyszerű piskótát sem tudok összehozni. Sós péksüti, kenyér, zsemle, burger buci, pizza, ciabatta stb ok, bár a tökéletes pizzát még nem sikerült összehoznom :)

nov. 12. 20:58
 18/18 anonim ***** válasza:
100%
A carbonarat és a húslevest olvastam el, szerintem rendben vannak. Valakinek vagy bejön ez a történettel dúsított recept vagy nem, akinek nem, az legközelebb nem kattint. :-)
nov. 13. 00:50
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!