Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » A görögdinnye zöldség vagy...

A görögdinnye zöldség vagy gyümölcs? És a paradicsom?

Figyelt kérdés

szept. 24. 19:47
A kérdező szavazást indított:
mindkettő zöldség
mindkettő gyümölcs
a paradicsom źöldség, a görögdinnye gyümölcs
a görögdinnye zöldség, a paradicsom gyümölcs
32 szavazat
 1/7 anonim ***** válasza:
39%

Mindkettő gyümölcs mert a növény érett termését esszük.

Egy példa hogy mondjuk a tv paprika gyümölcs de a hegyes erős paprika zöldség mert éretlen.

szept. 24. 20:58
 2/7 anonim ***** válasza:
57%
Elvileg mindkettő gyümölcs, de azért nekem a paradicsom mindig is zöldségnek fog maradni, egyszerűen képtelen vagyok gyümölcsként tekinteni rá.
szept. 24. 22:28
 3/7 anonim ***** válasza:
55%
Egyik sem konkrét megfogható tudományos kifejezés
szept. 24. 22:43
 4/7 A kérdező kommentje:

Jó. A köznyelvben a paradicsom zöldség, a görögdinnye meg gyümölcs, én is így tudtam. De nézem a zöldségek listáját és benne van a görögdinnye, a gyümölcsök közt meg a paradicsom...

Aztán utánanéztem. A magyarázat az a paradicsomra, hogy mivel magvak vannak benne és a növény virágjából fejlődik, ezért bonanikai definíció szerint gyümölcs.

A görögdinnye meg a tökfélék családjába tartozik és termesztéstechnikailag a zöldségek közé sorolandó.

Na, és akkor most mit mondok a gyerekeimnek...

szept. 25. 17:07
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

#1 vagyok

Termesztés technológiailag mindkettő zöldség mert minden évben újat ültetünk

De botanikai szemmel mindkettő gyümölcs mert a növény érett termése tehát a gyümölcse

szept. 25. 17:15
 6/7 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm. Mivel ez bonyolult egy kisgyereknek, inkább maradok a bevett besorolásnál, és azt mondom, hogy a paradicsom zöldség, a görögdinnye gyümölcs. Majd később részletezem nekik.
szept. 25. 18:14
 7/7 anonim ***** válasza:

"A zöldség kifejezés konyhatechnikai műszó"

[link]

"A népnyelv és a konyhaművészet általában gyümölcsnek nevezi a növények édes és húsos termését mint a szilva, alma, dió vagy narancs"

[link]

szept. 29. 19:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!