Egyes szocialista országokban miket ettek, ittak az emberek?
Alapvetően ugyanazt ették, amit manapság, illetve amihez ezekből éppen hozzájutottak. Magyarországon a Rákosi-rendszerben voltak gondok, nem véletlenül lett bevezetve jegyrendszer, voltak feketevágások stb.. A Kádár-rendszerben, főleg az utolsó húsz évében nem nagyon voltak ellátási problémák, viszont koránt sem volt ekkora választék, mint manapság, ha bementél egy átlagos boltba, volt egy- kétféle kenyér, két- háromféle gyümölcs, felvágottakból, konzervekből valamivel szélesebb volt a paletta. Narancsot azt csak korlátozottan lehetett és csak télen kapni, és az legendás, hogy banánhoz sokszor csak protekcióval lehetett egy- két kilóhoz hozzájutni, és a maradék is percek alatt elfogyott.
NDK-ban nem nagyon tudom mi volt a helyzet, Romániában a Ceausescu- rendszer alatt voltak komoly gondok, a Szovjetunióban meg, főleg Sztálin idejében tömeges éhenhalások is előfordultak.
Pont ugyanannyi különbség van a Rákosi- meg a késő Kádár-rendszer között, mint utóbbi és a jelenkor közt. Tekintve, hogy mindkét párt jó 30 év választja el.
Utóbbiban 90%-ban ugyanazt, amit ma. 99%-ban, ha iskolai menzát nézel. Brokkoli, bulgur, pangasius, stb., és persze az ultrafeldolgozott hozzávalók (pl. nuggets, dínófasírt) nem voltak használatban. De a rántott húst és bablevest nem 2004-ben találták fel.
Ugyanazokat szinte mint a mai kifőzdék,iskolakonyhák.Fagyasztot
húsok nem voltak csak előhűtött és zöldségek is konzerv formában volt elérhető.
Gyökérzöldség volt csak friss meg a káposztafélék.Egy fajta tészta rizs stb
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!