A cola a savtartalma miatt javítja az emésztést pl nehéz ételek mellé?
A sav tartalmú italokkal elő lehet segíteni az emésztést, erre már régen rájöttek, és ki is alakultak a gasztronimiában az étel-bor párosítások. Természetesen nem a nértéktelen ivásról van szó, de pl a marhapörkölt mellé azért ajánlják a száraz vörösbort, mert az abban lévő savak intenzívebben tudják segíteni a zsírok lebontását, mint a fehérborok, és kevesebb a cukortartalmuk, mint az édesebb boroknak, illetve a vörösborok csersavat is tartalmaznak.
A kóla savtartalma is besegíthet az emésztésben, a probléma az, hogy a többi adalék viszont leterheli a szervezetet, legyen az valódi cukor, vagy édesítőszer, így összességében kétséges az emésztést segítő hatása.
Egyénenként is változó, hogy pl a szénsav mennyire puffasztja a fogyasztót, de nyílván ez igaz a szódavízre, sörre is.
Alkalmanként iszom én is kólát, de az emésztést segítő hatása jelentéktelen, nálam is inkább a szénsav dolgozik észrevehetően.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!