Mi a baj a csontokról mechanikailag lefejtett hússal?
Ez a pontos meghatározása:
"Az állati testek darabolását és kézi csontozását követően a húsos csontot egy berendezésbe helyezik, és nyomással távolítják el róla a maradék, késsel már el nem távolítható részeket. Az így módon előállított pép a maradék izomszövet és zsírszövet mellett inakat, illetve ízületet és ízületi folyadékot, gerinc- és csontvelőt, csonthártyát, csontot tartalmazhat, mindezek miatt a végtermék nem nevezhető húsnak és nem tüntethető fel húsként a termékekben, a csontokról mechanikailag lefejtett hús használandó megjelölésére ."
És a jó étvágy kedvéért még egy kis adalék.
A fent leírt művelet után a húsiparban "rózsaszín takony"-nak nevezett végeredmény készül, ilyenkor ugyanis magát a csontot nem törik össze.
De a "fehér takony"-hoz igen:
"A vágóhídi maradványokat bedobják egy nagy, úgynevezett szeparátorba, ahol először az egészet apróra összezúzzák, majd a krémesre dolgozott pépet egy hengerpalást szűrőjén átpréselik, s ami pép kicsorog, az a mechanikusan nyert hús. Olyasféle elven működik tehát, mint a gyümölcsprés. Bemegy a gyümölcs, kipréselődik a leve és egy másik helyen összegyűlik a héja, a magjai stb., amik értéktelenek. Az elv ugyanez, bemegy a gépbe a puha húsos csont, nyesedék, minden hasznáhatónak vélt darab. Ezt egy erős daráló pépesíti, majd egy nagyon finom szűrön nagy nyomással átpréseli. Ami a présen átjön, az a mechanikusan szeparált “hús”, egy másik helyen pedig összegyűlnek a csontszilánkok és egyebek, amik nem kellenek. Az így nyert termék a hús (izomszövet) mellett zsírszövetet, inat, ízületet és ízületi folyadékot, gerincvelőt, csonthártyát, csontot és csontvelőt, illetve egyéb nemizom szöveteket is tartalmaz, ezért a legtöbb országban – szerencsére nálunk is – a mechanikailag szeparált húst az összetevők között „hús” néven nem szabad feltüntetni."
Szóval a húshoz nem sok köze van.
És azokban a húskészítményekben (párizsi, virsli, májkrém), amibe eddig a nagyobb részt bőr, zsír mellett volt egy kevés igazi hús is, most elkezdték a kevés igazi húst ezzel a moslékkal pótolni.
Na megnéztem a képeket is. Nem guszta, de amúgy melyik pép az?
Anno kislányom nem ette meg a húsgolyót, csak ha teljesen homogén volt. Ehhez mind a csirkemellett, mind a hagymát, fokhagymát turmixolni kellett. Na az is hasonló trutyi volt, csak csirkemell lévén nyilván fehér. Attól az íze ugyanaz volt.
De visszatérve a mechanikusan lefejtett húsra: akkor lényegében nem egészségtelen? Mert a porcokat én amúgy is megeszem. De van hogy a sült csirkének a csontját is megrágom. A porc alatti puha részt mindenképp. A csontvelőt is szeretem. Akkor ezt lényegében ezekből van.
Semmi baj nincs vele, csak tudatlanok az emberek.
Valami hülye kitalálta, hogy jajj meg fújj és a többiek követik.
Fogj egy darab húst és jól rágd meg, majd nézd meg. Ugyan úgy fog kinézni mintha mechanikailag lefejtett hússal csinálnád ugyan ezt.
Nézz meg egy madarat, kígyót vagy krokodilt. Egyben megeszi szőröstűl-bőröstűl a kaját. Semmi baja. Neked is van gyomorsavad, nem lesz bajod.
Vagy azt hiszed, hogy igen?
Ettél már mócsingot? És tojás héját, mert véletlenül belekerült? Esetleg halszálkát vagy csontszilánkot?
Na és? Semmi bajod nem lett!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!