"Ma főzött étel holnap még ehető?" Akik ilyet
megkérdeztek, mennyi idősek vagytok? Családban nőttetek
fel? Gyerekként ettetek otthon?
Hát pároméknál alap volt, hogy minden maradék azonnal a kukába ment. Totál ismeretlen fogalom volt egy megmaradt adag ételt eldobozolni és betenni a hűtőbe. Elég sok idő volt, mire már külön élő felnőttként megtanulta, hogy mit meddig lehet elfogyasztani, ha nem pazarlunk úgy, mint ahogy náluk szokás volt.
2023. máj. 1. 15:03
2/18 A kérdező kommentje:
Sokat gondolkoztam az ilyen kérdéseken, 1-2 ok eszembe is jutott. De erre nem gondoltam. Őrületes pazarlás...
2. Egyszer a nagyanyja konkrétan a szemem előtt baszott ki a kukába olyan 3 adagnyi sült húst és párolt zöldséget, mert mi már jóllaktunk, és akkor a többi az náluk kuka. Köpni nyelni nem tudtam, főleg, hogy mi nem éltünk valami jól, meg egyébként is nagyon pazarlásellenes voltam mindig. Vagy amikor ettek a kajához zöldséget és a megmaradt fél paradicsom, nagy darab kígyóuborka stb. ment a kukába de ugyanúgy a fél csomag megmaradt felvágott is. Mikor összeköltöztünk, eleinte jártam úgy, hogy a másnapi vacsorámnak szánt kaja már ki volt dobva mire hazaértem és meg akartam enni, mert hát az már tegnapi, biztos már nem jó. Na akkor begurultam, hogy semmi nem mehet a kukába míg nekem meg nem mutatja. Hihetetlen amúgy, van tényleg baromi gazdag ismerősöm de ilyen náluk sem fordult soha elő, hogy a még jó ételt kidobálják. És alapvetően nem is az csesz fel, hogy valaki nem eszi meg a másnapos kaját, hanem hogy fele szemétbe jut ahelyett, hogy pl. kevesebbet vennének/főznének ha tudják, hogy nem fogy el. Hiszen másik nap akkor úgyis új kell, tökömért csinál akkor 4 adagot ha 2 eleve kuka?
2023. máj. 1. 15:23
Ez de durva 1-es...nálunk az az alap kérdés, hogy ,,ez meddig ehető?" illetve régebben ,,Anya, ha egy hete főztem, szerinted megehetem még?" :D
Nekem amúgy van ismerősöm, aki kényszerbeteg, és semmit nem eszik meg, ami nem friss, még a közeli lejáratú csomagolt ételeket sem. Sajnos nagyon fél a hányástól, hogy elkap valamit, kényszeres kézmosó, stb...kezelteti magát, de nagyon nehéz lehet így élni.
2023. máj. 1. 15:28
Tolmácsot szeretnék kérni!
2023. máj. 1. 15:31
4. Lakótársam volt hasonló de ő sem pazarolt, hanem minden étkezésre csinált kis adagokat inkább és 1-1 db zöldséget vett egyszerre.
Egyébként anno próbáltam rájönni a dolog okára és arra jutottam, hogy a sznobság. Meg kell mutatni, hogy telik sok kajára de felét kidobjuk, mert csak a csórók eszik 2 nap ugyanazt. Holott ezt igazából senki nem látta rajtuk kívül, max én meg a másik gyerekük párja, nem volt kinek fitogtatni. Sok más dologgal is ilyen volt a szokás náluk, pl. ruhákkal is és a nagyi meg az anyuka ragaszkodott hozzá.
2023. máj. 1. 15:37
7/18 A kérdező kommentje:
Ebben természetesen a pazarlás a legdurvább.
De a másik meg, mi van ha valaki később még megkívánja azt az ételt, és enne belőle.
Nem akarom elhinni, hogy vannak ilyen ostoba emberek vagy mik ezek...
2023. máj. 1. 15:59
Nézd, az én gyerekem 20 éves. Marhára nem érdekli semmi, nem figyel arra amit mond az ember, így simán felteszi ő is ezt a kérdést. Nevelve volt, mielőtt bele köt valaki, egyszerűen ilyen nemtorodom természete van
2023. máj. 1. 16:09
Amúgy anyósom is ilyen, kidobalja a maradékot, mert senki nem eszi meg a másnapos ételt náluk.
2023. máj. 1. 16:11
Kapcsolódó kérdések: