A régi mézek miért nem kristályosodnak be annyira mint a mostaniak?
Ahogy pakoltuk ki dédnagymamám házát a kamrában találtam 3 üveg mézet. A címke fel is volt dátumozva, 2db-on 2002.8 hó és 1 üvegen pedig 2006-os évjárat szerepelt, mindeggyik alján kb csak 2-3cm kristályosodás volt. Azon gondolkodtam el, hogy a mostani mézek miért kristályosodnak be teljesen kevesebb mint1 év alatt és a régiek miért nem?
Azon gondolkodtam még, amikor még gyerek voltam úgy rémlék mintha nem lett volna sose teljesen bekristályosodott mézünk, persze nyílván azt nem tudom, hogy azok mennyi ideig volt meg.
Jaj, dehogynem volt régen is teljesen bekristályosodó méz, ez butaság.
A méz fajtája és a tárolási hő is fontos faktor.
Nagyszüleim méhészek voltak sok évig. Marhaság, hogy régen nem kristályosodtak, a fajtájától függ.
Értem én, hogy szereti mindenki a "jajj, régi szép idők, most minden rossz" dolgot, de ez most hatalmas butaság.
Hobbiméhész vagyok. Évente négyszer pergetek.
Repce: a pergetés után 1-2 héttel megkristályosodik, szép fehér lesz.
Akác: nekem két év után se kristályosodott be.
Selyemfű: egy év után megszilárdult
Napraforgó: kb 2 hét múlva már nem volt folyós. Nekem ez a kedvencem, mert nem folyik le a kenyérről és a teában ez a legfinomabb.
A kristályosodás sok mindentől függ, de önmagában még nem jelent rosszat.
Butaság azt állítani hogy a megkristályosodtt méz hamisítvány és rossz.
A cik második mondata:
"Sokan azt hiszik, hogy a kristályos méz hamis, de ez tévedés."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!