Ez miért van? Kinek van most igaza? (rizs főzés)
Számolom a kalóriát, és nem szeretem másra bízni ezt itthon, mert előfordult olyan, hogy hazudtak. Például megkértem őket, hogy 100g tésztát főzzenek ki, mire hazaérek, aztán kiderült, hogy direkt nem 100got főztek, hanem 150et, mert, hogy egyek többet. Képtelenek felfogni, hogy 50g rengeteget jelent.
Ma ugyanez történt, és gyanús lett valami:
Kifőztek egyben 400g szárazon mért rizst.
Elosztottam 4 felé, és 1-1 tálba ~400g lett főve.
Nekem ez gyanús lett, mert sosem volt még ennyire tele a tál.
Kifőztem 100g-ot külön 2x, és 1-1 tálba a főtt rizs 300g lett.
Térfogatra is kisebb, mint az, amit ők főztek. Így feljött az a kérdés bennem, hogy megint szándékosan többet csináltak.
Állagra ugyanaz a két módszer, legalábbis nem kemény egyik sem.
Ők állítják, hogy 400g volt. Viszont annyiszor átvertek már, hogy nem tudok hinni nekik.
Létezik, hogy hiába nem kemény egyik sem, de az, amit ők főztek az több ideig volt főve, emiatt nehezebb és több térfogatra?
Vagy esetleg az lehet a háttérben, hogy mivel több lett egyszerre kifőzve, azért ez sokkal több vizet vett fel? Ők egyben 400g-at főztek ki, én külön külön.
Elöször is ne csináltasd mással, ha ennyire pontosan akarod számolni a kalóriákat.
Másodszor ha 100 g nyers rizshez 200 g vizet teszel, akkor 300 g föttet kapsz, ha 300 g vizet, akkor 400, és nem igazán veszel észre különbséget a kész rizsek között.
#7, #8
BMI szerint még túlsúlyos is vagyok. :D
Nem vagyok bele bolondulva a kalóriákba, de mivel komolyan veszem (nem véletlenül, hisz komolyan is szeretnék ezzel foglalkozni), ezért az ilyen +-200-300 kalóriák versenyfelkészülésben nem elfogadható.
Én megértem a kérdezőt, mert én sem tudom megtartani a súlyom (65 kg, 172 cm), csak ha mérek mindent. Próbáltam, többször, mindig visszahízás lett a vége.
Ami egyszerűsítést javaslok:
- próbáld meg mérés nélkül, szemre belőni az adagokat, hátha neked megy, mert sokaknak megy; ha nem, akkor próbáld ki, hogy nem mindig mérsz, csak általában
- nyugodtan mérd a kész rizst, tésztát stb., nincs akkora egetverő különbség a főzések között (tehát 1x leméred, kiszámítod hogy 100 g főtt hány gramm nyersből lett és ezzel számolsz a továbbiakban).
Főtt rizs, vagy párolt rizs?
A rizs szemeket vesd össze , ha jellemzően nagyobb az övék, akkor több vizet vett fel, bár ennyi víztől már az övéknek kicsit szétmenősebbnek kéne lenni.
Vagy a tiédnek a belseje, a közepe szinte észrevehetetlenül, de roppan még egy kicsit.
"r ha 100 g nyers rizshez 200 g vizet teszel, akkor 300 g föttet kapsz, ha 300 g vizet, akkor 400, és nem igazán veszel észre különbséget a kész rizsek között."
Hát, azért ez 50%-kal több víz!
Párolt rizsnél azt is észre lehet venni, hogy mondjuk 1,9-cel, vagy 2,2-vel öntöm fel! Pedig ez csak 15% különbség!
50%-os pluszt, szerintem lehetetlen nem észre venni!
Na, most fogyózás vagy energiabevitel és edzés/sport?!?
Elvesztem a hozzászólásokban...
A rizs ugyanis jobban hízlal mint a krumpli pl...
14-es vagyok tovább folytatom a gondolat menetet.
A végeredmény 400 g-hoz, ha dupla vízzel lett felengedve, akkor ugye 133 g rizs kellett.
Ez viszont "csak" 33%-kal több rizs, ami soknak tűnhet, de gondoljunk csak bele!
33 g-mal több, az 3 deka! Az egyetlen púpos evőkanál! (mármint nyersen)
Majdhogynem jelentéktelen mennyiség szárazon.
Simán lehet mérési hiba.
1 evőkanálnyival többet főztek. Csak mire megfőtt, a +3 dekából lett +10.
Ha a rizsszemek méretében puhaságában, (belül is) nincs eltérés, valószínűleg többet főztek egy kicsit. De mivel 1 kanálnyiról van szó, nem föltétlenül hazudnak, csak nem mértek pontosan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!