Mit csináljak a megmaradt,megfőzött rizzsel?
Mennyi, az annyi?
Rizstortához elég? Ráízesítesz, megkötöd, tetejére gyümölcsök, zselé... ne zavarjon, jogy sós, ez felülírható!:)
Gondolom rizottó, rizseshús, stb kizárva, mivel alapból is hasonló miatt főzhetted.
Ha kevés, húsgombócba jó, paradicsom, vagy zeller mártással.
Ha több, rakottashoz kiváló, pörköltalapon pirított darálhússal összekeverve, bármivel rétegezheted, tél lévén, egy jó erdélyi rakott káposzta életképes lehet, pár napra elég egy tepsivel.
Végső soron akár le is fagyaszthatod, bár kiolvadva köretnek erősen kompromisszumos, egy hozzá illő levesbe, (zöldségleves, korhelyleves, paradicsom leves...) levesbetétként minden további nélkül felhasználható.
Nagyon jó ötleteket adtak a korábbi kommentelők ahhoz, mit készíts a maradék rizsből. A teljesség kedvéért szeretném hozzátenni azt az intelmet, hogy csak akkor csinálj valami mást a maradék rizsből, ha a maradékot a kihűlés után betetted a hűtőbe. A konyhapulton, szobahőfokon hosszabb ideig tárolt rizstől ugyanis ételmérgezést lehet kapni. A rizs ugyanis mindig szennyezett egy Bacillus cereus nevű spórás baktériummal. A rizs megfőzése a baktérium aktív alakjait elöli, de a spórákat nem. A konyhapulton való hosszabb tárolás hőfokán a spórák kikelnek, aktív baktériumok lesznek, és toxinokat termelnek. Másnap hiába forrósítod fel a rizset a mikróban hosszabb ideig 100 fokra, az ugyan az aktív baktériumokat ismét elöli, de az általuk termelt toxin nem bomlik el, és ételmérgezést okoz.
[Szóval a rizset vagy csak frissen szabad elfogyasztani, vagy kihűlés után (max 1 óra) be kell tenni a hűtőbe.]
Elnézést az off-ért...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!