Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Ha szedek gombát az erdőben,...

Ha szedek gombát az erdőben, azt el tudom adni valahol?

Figyelt kérdés
2010. szept. 28. 22:09
 1/10 anonim ***** válasza:
Ha nincs gombaszakértői vizsgád, akkor semmiképp ne próbálkozz ezzel:S
2010. szept. 28. 22:17
 2/10 anonim ***** válasza:
Piacon, de azt előbb kötelező bevizsgáltatni. Vagy kéz alatt, persze ahhoz előfeltétel, hogy ne szedjél mondjuk gyilokgalócát, bármennyire szivesen fogyasztják is egyesek...
2010. szept. 28. 22:19
 3/10 A kérdező kommentje:
De úgy értem, hogyha bevizsgáltatom, és arra gondoltam, hogy árusnak eladni, aki vagy ért hozzá, vagy szintén bevizsgáltatja.
2010. szept. 28. 22:20
 4/10 A kérdező kommentje:
amúgy nincs vizsgám, de még sosem szedtem olyat, amit a gombavizsgáló rossznak ítélt...
2010. szept. 28. 22:21
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Harmincnyolc éve foglalkozom gombákkal, tanítom is, de nem vagyok piacfelügyelő. Az ismerősök hoznak szinte mindennap gombát, rengeteg a probléma. Mindent összeszednek, szürke tölcsérgomba közé a nagy döggombát, gyilkos galócát stb. Először végezz el egy tanfolyamot, könyvből nem lehet megtanulni, terepi gyakorlat kell hozzá. Másodszor: az összes csigarágás, ezüstkanál és hasonló babonák: KAMU! A gyilkos galóca húsa fehér, kalapja fehér vagy zöldes, lemezei fehérek, van gallérja és bocskora. Egy ilyen gomba négy embert küldhet a temetőbe! Nincs rossz szaga, íze, nem zöldül, nem kékül. Ártalmatlannak látszik, aki megeszi, annál a mérgezés tünetei 12-36 óra után jelentkeznek, amikor már beépült a sejtekbe, kész, aki megette, belehal. Ha ezt a gombát beleszeded az ehető közé, az egészet kiöntik! Ha eladásra szedsz pl. rókagombát, tudnod kell, hogy mindegyiknek van mérgező párja, ennek is. Tisztán, levágott tönkkel, kosárba kell gyűjteni, a piacon megnézi darabonként a piacfelügyelő, kiállítja az ellenőrző cédulát és akkor árusíthatod. De bérelni kell hozzá mérleget is. Egyszóval nem annyi, hogy leszeded és házalsz vele, azért börtön jár.
2010. szept. 28. 23:23
 6/10 A kérdező kommentje:

Az, hogy leszedés után házaljak vele, eszembe se jutott.

Árusítani se akarnám közvetlenül, hanem csak árusnak eladni.

2010. szept. 29. 00:22
 7/10 kicsijames válasza:
Egyetértek előző kommentárral. Keress más karriert!
2010. szept. 29. 00:28
 8/10 anonim ***** válasza:
Ismerőstől kapta és úgy gondolta, ért hozzá... [link]
2010. szept. 29. 13:40
 9/10 A kérdező kommentje:

Természetesen nem úgy gondoltam, hogy leszedem az összes gombát, amit találok, aztán eladom akárkinek!!!

De pl. valami gombaszakértőnek el lehet adni, azért gombaszakértő mert ért hozzá, nem? Vagy bevizsgálás után valahogy?

Az eszembe nem jutott, hogy hozzáNEMértőnek adnám el.

Rémtörténeteket én is ismerek, de nem az volt a kérdésem, hogy ha leszedek minden gombát, amibe belebotlok és eladom az első jöttmentnek, az veszélyes-e....

Nyilván igen.

2010. szept. 29. 17:52
 10/10 anonim ***** válasza:
Piacon a saját szedésű gombát árusíthatod, ha viszont otthon adod át a piacra járó őstermelőnek, az nem lehet gond. Ő viszi a vizsgálóhoz és ő adja el.
2010. szept. 29. 20:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!