SOS, Avas húsból készült levesből ettem, lehet bajom?
2 csomag csontos disznóhúsból készült húslevesből ettünk, aminek nem volt rossz íze, bár az illata fura volt. Később vettük észre, hogy a nagyobb csomagos csontos hús már avas volt és a hús ízén érződött is nagyon (azt nem én kóstoltam meg). Anyu szerint nem lesz bajunk tőle, de én nagyon ráparáztam, örülök, hogy csak egy tányérral ettem belőle. A nem avas húsból is ettem egy keveset, de annak nem volt rossz íze. A hús egyébként még téli disznóvágásból van, amit szintén evés után tudtam meg.
Most nem tudok aludni, nagyon megijedtem.
Olyan 8-fél 9 körül ehettünk, ha lesz bajom, akkor mikor kell kezdődnie? Ha romlott volt a hús, akkor mi fog történni velünk? Én halálosan félek a hanyás-hasmenéstől.
Kérlek ne vegyétek poénra, tényleg aggódok.
Ha ez megnyugtat valamelyest, akkor a nagyapám egész életében csak avasan ette a szalonnát, mert azt szerette. 94 éves koráig élt.
Semmi nem történik veletek.
Én sem hallottam még ilyet.
Nálunk az avas kifejezést a romlott zsírra használják.
Az avasodás oxidációs folyamat, amit a hűtés lassít, de nem állít meg, idővel a lefagyasztott zsírok, olajok is megavasodnak, és mivel a húsokban is van kisebb-nagyobb menyiségben zsír, igen a hús is megavasodhat.
Nem az első, és nem is az utolsó kérdés ez az avasodás miatti aggodalom miatt, pedig, ahogy már ahogy az első válaszoló is utalt rá, valamikor szinte természetes volt, hogy az avasodó, de még élvezhető élelmiszereket nem dobták ki, megették azokat.
Amikor még nem voltak hűtőszekrények, fagyasztók, sőt, sok helyen még pince sem, de hónapokon keresztül kitartott a betárolt élelem, az avasodás miatt nem problémáztak, de figyelembe vették azt.
Az avasodás ugyanis az idő előrehaladtával valóban elérhet egy olyan szintet, amikor már élvezhetetlenné teszi az élelemet.
Pl a mák elkezd megkeseredni... a picit keserű mákot megették, de ha volt még a kamrában, akkor többször is készítettek mákos ételeket, mielőtt az olyan szinten megkeseredik, amit már nem tudtak elfogyasztani.
Az avasodást nem baktériumok idézik elő, a zsírok oxidációs folyamata, de különbözőek a tűréshatárok az embereknél.
Pláne mostanság, amikor már sokan csak a kifogástalan ízű ételeket hajlandóak megenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!