Más is úgy látja, hogy a tízórai és az uzsonna manapság nem nagyon jellemző étkezési szokás?
Illetve a tízórai esetén nem is annyira maga a tízórai nem jellemző, hanem sokaknak összefolyik a reggelivel, akár úgy, hogy főleg hétköznap sokan a hagyományos tízórai időpontban esznek először, és azt reggelinek tekintik.
A környezetemben olyanról meg nem is nagyon tudok, aki szokott uzsonnázni, legalábbis napi szinten.
Tízóraizni nem szoktam, pont azért, mert későn, 10 felé reggelizek.
Ebéd (ami nekem a főétkezés, főtt étellel) 1 és 2 között, de 5 óra körül eszem valamit, mert már éhes vagyok.
Nálunk 7-8 között van a vacsora, de abból nem eszünk annyit mint ebédre és nem is mindig főtt kaja.
Régen sem volt jellemző, a fiatal, egészséges embereket nem sikerült ránevelni a napi ötszöri étkezésre, pedig a '70-es évek végén szervezetten is volt "egészséges étkezésre nevelési kísérlet".
A napi öt evést betartók többsége akkor, és most is többnyire az orvosi előírás miatt próbálja betartani azt.
Az inzulin rezisztensek, cukorbetegeknek fontos, és lényeges segítség, ha napi szinten, az előírt időben esznek.
#5#
Szerintem Európa többi országában sem elterjedt szokás a napi öt étkezés, a különbséget inkább az adja, hogy mit, és mennyit esznek.
Meglátásom szerint nem is az egészséges táplálkozás felé halad a világ, gyorséttermekben, nagyüzemi ételgyárakban készült adalékokkal, cukorral tele tömött kajáktól hízásnak indultak ott is, ahol a tradicionális étkezéssel kimagasló átlag életkort értek el (pl Japán)
9: elhízni akkor fog, ha többet eszik, mint amennyit eléget. Napi 3 étkezés mellett is lehet hízni, és lehet 5 étkezés mellett fogyni is.
Én pl. napi 5x eszem keveset, az uzsonnára is azért van "szükségem", mert délutánonként járok edzeni és egy-egy banánt vagy müzliszeletet megeszek előtte, hogy legyen energiám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!