A kovászt lehet gyakrabban is etetni? Pl. naponta, ha mindennap kenyeret szeretnék sütni?
Ha nem hűtőben tartod akkor 8-12 óránként etetned kell. Hűtőben tartva elég a heti egy alkalom.
A nedvességgel tudsz még játszani, ha szilárdabbat csinálsz akkor kibírhatja a napi 1 etetést, de inkább minimum napi 2-vel számolj.
Igen, lehet. Viszont, mint 3-as is írja hőmérséklet függvénye. Szobahőmérsékleten sokkal gyorsabban fejlődik, mint olyan hideg helyen, mint a hűtő.
Továbbá, ha finom liszttel készíted, akkor hamarabb aktív lesz, mintha teljes kiőrlésűvel készítenéd. Az aktív időszak pedig függ a liszt fajtájától. Úgy tudom, hogy a rozsnak és azon belül is a teljes kiőrlésűnek van a leghosszabb aktív időszaka, de ugyanakkor ennek a leghosszabb a felfutási ideje (ha jól emlékszem 14 óra – de ez is hőmérsékletfüggő!). A 20°C és a 28°C között is van különbség felfutási időt tekintve.
(Egyszer egy régi lisztet használtam, de nem lett aktív, csak apró pezsgő buborékok voltak itt-ott.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!