Diótörés mennyi idő alatt?
Törtetek már diót?
10óra alatt kényelmesen hány kg diót lehet megtörni?
7 éve török minden évben diót, mindenféle fajtát.
Sokat számít, milyen fajta dióval van dolgod, az óriás, milotai papírhéjú törése a leghatékonyabb, de ami nekem van, nem túl nemes, így 1 óra alatt 30-35 dkg első osztályú (feles, nem törmelék) tisztított dióbél jön össze.
Koszonom szepen :)
Milotai dio, van egy nagyobb teruletunk es egy keveset szeretnek feltorni :)
Én többféle módszerrel próbáltam.
1. klasszikus: kalapáccsal. Felejtős, szétnyomódott a bél, kirepült a világból a héj
2. mozsártörő: ez jött be legjobban, több mázsát megtörtem ezzel a módszerrel
3. kúp alakú kézi törő: ez is nagyon szuper, de olyan gyenge a fa nyél, hogy már a harmadikat törtem el.
Az asztali fa törőt tervezem beszerezni, a piacon szoktam látni egy nénit, aki ezzel pucolja évek óta.
A tisztítás úgy zajlik, hogy előbb csak óvatosan körben megtöröm a héjat, és egy magas falú tálcára/dobozba rakom. És ha megtelt a tálca, akkor leülök egy film elé, és késsel óvatosan szétszedem.
Van olyan papír hájú dió, amit a két ujjal össze lehet roppantani, és pillanatok alatt kiszedhető belőle a dióbél, akár egyben is, de két darabban kényelmesen.
Viszont találkoztam már olyan dióval, ami nem is csonthéjas, hanem inkább csontpáncélos volt.
Ezt csak érdekességként említem, a kérdező valószínűleg nem olyanra gondol, az nem is való ültetvényre, magról kelt dió volt, amit törve is keservesen lehetett kiszedni, a magházon belüli hártyák is olyan kemények voltak, hogy azokkal is küzdeni kellett, és csak cafatokban lehetett kibányászni belőle a tartalmat.
Abból egy óra alatt jó, ha 15 dekát sikerült kitermelni.
A két verzió között meg számtalan a variáció.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!