A dióbél meddig tartható? A fagyasztóban nincs hely.
Magyarországon valamiért él az a tévhit, hogy a dió tönkremegy, ha nem mélyhűtőben vagy hűtőben tárolják, de ez nem igaz.
Sima, légmentesen záró üvegedényben, fénytől védett, száraz és nem túl meleg helyen (spájz, kamra pl.) eláll fél évig problémamentesen, ha elég hűvös a spájz (pl. alagsori vagy pincehelyiség) akkor egy évig is eltarthatod nyugodtan.
Az avasodás ugyanis csak akkor kezdődik meg (ahogy az olajaknál is, hiszen a dió olajtartalmú mag, és pont ez az, ami 'megromlik' benne) ha napos vagy meleg vagy nedves helyen tárolod.
A pincében nálunk még héjastul sem áll el következő évig, nagy a páratartalom, sajna... A dió könnyen penészedik.
Tört dióval nincs nagy tapasztalatom, valamiért az az érzésem, hogy az érzékenyebb (gondolom, az is számít, mennyire friss s nedves, én aszalóban szárítom, darálni is jobb úgy, nem tapad össze), de a többi olajos mag nem szokott megavasodni egypár hónap alatt.
Csatlakozom az előttem szólókhoz.
+ jótanács: még inkább biztosítható az eltarthatóság, ha pl. langyos sütőben (40-50 fok) szétterítve egy tepsin alaposan kiszárítod, hogy minél kevesebb legyen a nedvességtartalma, mert minél magasabb, annál romlandóbb. Aztán légmentesen lezárva, pl. befőttesüvegben célszerű tárolni.
Azért is kell egyrészt lezárni, mert különböző kártevőknek igazi csemege: egér, patkány, molylepke....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!