A 2-3 hónapig nem használt öntöttvas kacsasütőm egy kisebb részén "berozsdásodik", miként lehetne ezt megakadályozni?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Használat után mindig be kell zsírozni, és úgy elrakni.
De amúgy a rozsda sem árt semminek.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Az olajat azért nem szeretem az ilyesmihez (pl bogrács, amit ritkán használunk, pontosabban télen sokáig nem használjuk)
mert az olaj "rágumisodik" nehezebb lemosni. Jobban szeretem vékonyan bezsírozni.
Én füstölt szalonnával, vagy a bőrével, amin még van egy kis zsír, azzal szoktam bedörzsölni. A füst tartósítja egy kicsit, nehezebben avasodik meg, mint a sima zsír. Meg szép vékony rétegben rá lehet dörzsölni.
De gyakrabban használt serpenyőnél nem annyira fontos a zsírozás.
Ha sokat sütsz benne, belediffundálódik a zsír a felületébe.
Annyi a lényeg, hogy ha nem tapadt bele semmi szennyeződés, akkor nem kell elmosni. Papírtörlővel atom szárazra törlöd, és utána száraz helyen tartod.
Pl a régi öntött vas palacsintasütőket így kellett használni. Vétek volt elmosni. Csak szárazra törölni, és kész.
A sok hevítéstől az évek alatt az anyag felületi molekulái közé beég a zsír, és tapadás mentesebb lesz akármelyik teflonnál.
Ja... meg azt aztán utána lehet karistolni! 100-szor ellenállóbb a teflon vagy kerámia bevonattól. A víz tudja kinyírni.
Ezt érdemes elolvasni, és megcsinálni ezeket a műveleteket a sütőddel:
Akár többször is. És utána egyre kevesebb gondot kell majd fordítanod a zsírozásra. De addig is, vagy egy kis kiegészítő kezelésnek, ezt a füstöltszalonnás bedörzsölést ajánlom.
(csak ne a rozsdát dörzsöld be! :) előtte súrold le, szárítsd ki teljesen, és úgy...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!