A 2-3 hónapig nem használt öntöttvas kacsasütőm egy kisebb részén "berozsdásodik", miként lehetne ezt megakadályozni?
Használat után mindig be kell zsírozni, és úgy elrakni.
De amúgy a rozsda sem árt semminek.
Az olajat azért nem szeretem az ilyesmihez (pl bogrács, amit ritkán használunk, pontosabban télen sokáig nem használjuk)
mert az olaj "rágumisodik" nehezebb lemosni. Jobban szeretem vékonyan bezsírozni.
Én füstölt szalonnával, vagy a bőrével, amin még van egy kis zsír, azzal szoktam bedörzsölni. A füst tartósítja egy kicsit, nehezebben avasodik meg, mint a sima zsír. Meg szép vékony rétegben rá lehet dörzsölni.
De gyakrabban használt serpenyőnél nem annyira fontos a zsírozás.
Ha sokat sütsz benne, belediffundálódik a zsír a felületébe.
Annyi a lényeg, hogy ha nem tapadt bele semmi szennyeződés, akkor nem kell elmosni. Papírtörlővel atom szárazra törlöd, és utána száraz helyen tartod.
Pl a régi öntött vas palacsintasütőket így kellett használni. Vétek volt elmosni. Csak szárazra törölni, és kész.
A sok hevítéstől az évek alatt az anyag felületi molekulái közé beég a zsír, és tapadás mentesebb lesz akármelyik teflonnál.
Ja... meg azt aztán utána lehet karistolni! 100-szor ellenállóbb a teflon vagy kerámia bevonattól. A víz tudja kinyírni.
Ezt érdemes elolvasni, és megcsinálni ezeket a műveleteket a sütőddel:
Akár többször is. És utána egyre kevesebb gondot kell majd fordítanod a zsírozásra. De addig is, vagy egy kis kiegészítő kezelésnek, ezt a füstöltszalonnás bedörzsölést ajánlom.
(csak ne a rozsdát dörzsöld be! :) előtte súrold le, szárítsd ki teljesen, és úgy...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!