Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » A 2-3 hónapig nem használt...

A 2-3 hónapig nem használt öntöttvas kacsasütőm egy kisebb részén "berozsdásodik", miként lehetne ezt megakadályozni?

Figyelt kérdés

2022. jún. 17. 16:31
 1/4 anonim ***** válasza:
95%
Tavolitsd el a rozsdat szaritsd ki es utanna kend be egy kis olajjal, vagy zsirral. Nincs semmi baja. Az ontottvas edenyeket beolajozva lehet tarolni.
2022. jún. 17. 16:47
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Használat után mindig be kell zsírozni, és úgy elrakni.

De amúgy a rozsda sem árt semminek.

2022. jún. 17. 17:24
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
Mi mindig bezsírozzuk, úgy tesszük el.
2022. jún. 17. 19:12
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Az olajat azért nem szeretem az ilyesmihez (pl bogrács, amit ritkán használunk, pontosabban télen sokáig nem használjuk)

mert az olaj "rágumisodik" nehezebb lemosni. Jobban szeretem vékonyan bezsírozni.

Én füstölt szalonnával, vagy a bőrével, amin még van egy kis zsír, azzal szoktam bedörzsölni. A füst tartósítja egy kicsit, nehezebben avasodik meg, mint a sima zsír. Meg szép vékony rétegben rá lehet dörzsölni.

De gyakrabban használt serpenyőnél nem annyira fontos a zsírozás.

Ha sokat sütsz benne, belediffundálódik a zsír a felületébe.

Annyi a lényeg, hogy ha nem tapadt bele semmi szennyeződés, akkor nem kell elmosni. Papírtörlővel atom szárazra törlöd, és utána száraz helyen tartod.

Pl a régi öntött vas palacsintasütőket így kellett használni. Vétek volt elmosni. Csak szárazra törölni, és kész.

A sok hevítéstől az évek alatt az anyag felületi molekulái közé beég a zsír, és tapadás mentesebb lesz akármelyik teflonnál.

Ja... meg azt aztán utána lehet karistolni! 100-szor ellenállóbb a teflon vagy kerámia bevonattól. A víz tudja kinyírni.

Ezt érdemes elolvasni, és megcsinálni ezeket a műveleteket a sütőddel:

[link]

Akár többször is. És utána egyre kevesebb gondot kell majd fordítanod a zsírozásra. De addig is, vagy egy kis kiegészítő kezelésnek, ezt a füstöltszalonnás bedörzsölést ajánlom.

(csak ne a rozsdát dörzsöld be! :) előtte súrold le, szárítsd ki teljesen, és úgy...)

2022. jún. 17. 19:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!