A tojássárgáját mire lehet felhasználni?
Pl. csörögefánkba csak a sárgája kell.
Az az igazság, hogy általában pont a fehérje szokott kimaradni és felhalmozódni, mert egy csomó dologba a sárgája kell.
Csörögefánk
Hozzávalók:
• (kb. 40 db-hoz):
• 8 dkg Rama margarin
• 35 dkg liszt
• 8 dkg cukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 1 csipet só
• 5 db tojás sárgája
• 4-5 evőkanál tejföl
• 2 evőkanál rum
• a deszkához liszt
• a sütéshez olaj, kb. másfél liter összesen
• A szóráshoz:
• 10 dkg vaníliás porcukor
Elkészítés:
1.) A vajat felolvasztjuk, és félretesszük, hogy kihűljön.
2.) Egy mélyebb tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojássárgákat, a vajat, a rumot, (és kanalanként) a tejfölt, és összedolgozzuk. Félkemény tésztát kell kapnunk. (Ha túl kemény lenne, adjunk hozzá még egy evőkanál tejfölt!)
3.) A tésztát egy tányérba tesszük, lefóliázzuk, és fél órára a hűtőszekrénybe tesszük.
4.) Ha a fél óra lejárt, a tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk (téglalap alakúra), és az egész tésztát derelyevágóval kb. 8 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat tovább daraboljuk:
az első csíkot 8 cm x 8 cm nagyságú kockákra vágjuk,
a második csíkot kb. ugyanakkora rombuszokra vágjuk
a harmadik csíkot 8 cm x 10 cm nagyságú téglalapokra vágjuk
a többi sort tetszés szerint vagy kockára vagy rombuszra vagy téglalapra vágjuk, amíg a tésztánk tart.
5.) A derelyevágóval a kockák közepébe 2 vágást ejtünk, és ezen a kocka sarkait kedvünk szerint áthúzgáljuk. Csomós, amorf alakot kapunk.
A rombuszokat egyszer bevágjuk, és a lyukon a rombusz egyik sarkát áthúzzuk: egy masnit kapunk.
A téglalapokat középen két helyen bevágjuk, és a szélső csíkokat egymáson áthúzzuk. Leginkább egy szétnyomott nyolcas formára hasonlít a keletkezett forma.
6.) Egy nagyobb serpenyőben, forró olajban kisütjük a fánkokat. Egyszerre csak 3-4 fánkot tegyünk a sütőbe, mert a tészták megnövekednek. A megsült fánkokat lecsepegtetjük, papírtörlőre szedjük, és porcukorral megszórva tálaljuk. Nagyon finom, nem olajos, ropogós, és csak úgy eteti magát!
Csinálj ilyen angol citromkrémet! Nagyon-nagyon fincsi!
Lehet csak sárgájából is, nem muszáj bele egész tojás is.
Ha 5nél több:
Vaníliasodó vagy bármilyen más pudig
Ha 3 -5:
Lemon curd, orange curd, azalagos (vagy más) fánk
Ha 1-2 sb: Kalács tésztába meg sós rudak tésztájába nagyon jó. Pitetésztába szintén
Ami adu ász ha másnap eszel rántottát és ahhoz adod hozzá 1:1 arányban még simán. Vagy ha mondjuk hétvégén családi reggeli van, megcsinálsz 15 tojást, ahhoz 1 és 7 sárgája között bármennyit hozzáadhatsz
Én a lemon curdot pici üvegekbe teszem, lefagyasztom, ajándéknak is jó. :)
Néha csinálok ilyen Angel Food tortát abból szokott rengeteg megmaradni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!