Mi a véleményetek arról, hogy egy embernek, gyereknek muszáj megennie amit épp elétesznek? Ami a vacsora, ebéd stb? Azt is amit nem szeret?
Azért írom ezt, mert sokan mondjék hogy a gyereknek nem szabad engedni, kötelező megenni olyan kaját is amit nem szeret.
Én felnőt 35 éves nő vagyok. Ha valmit nem szeretek öklöndözök tőle. De sokszor szoktam magam kényszeríteni hogy egyek valmennyit belőle, vagy pl. ne válogassam ki azt a levesből.Főleg, ha az egészséges lenne. A múltkor is ezt csináltam egy kis darab zöldséggel ami a levesben volt, de nem sikerült belhánytam a levesbe. Pedig ezt nem direkt csináltam.
Amúgy gyerekkoromba nekem nem erőltették amit nem szertek. Egyszer volt, hogy az iskolában az ebédlőben kötelező volt megkóstolni a zöldborsó főzeléket. Az nem volt rossz. Egyszer viszont a szüleim belém erőltettek egy olyan levest amit egyébként szerettem, de akkor nem kívántam. Kihánytam. Kiderült utána, hogy valmi gyomorbajom volt. Utána azt a levest, amit egyébként szerettem évekeig nem tudtam megenni.
Szélsőséges eseteket kivéve soha nem erőltetném egy gyereknek a nemszeretem ételek megevését.
Én sem szeretem pl. a halakat (holott az egész családomban mindenki szerette gyerekkoromban - engem sem erőltettek) - így a saját gyerekeimnek sem erőltettem...
A megkóstoltatást lehet nagyon finom módszerekkel is csinálni...
EGy barátnőm pl. répatortát sütött a gyerekének, aki addig semmilyen formában nem volt hajlandó megenni a sárgarépát. Aztán rájött, hogy miylen finom...
A gyerekek , főleg ha kicsik sok mindent nem ismernek, és automatikusan rámondják, hogy nem szeretem, nem kérem, utálom. Mikor meg megkóstolja, akkor szereti. Nyilván nem etetném a gyereket mákos - sóskával, mert az az ebéd és orosz rendszerben választható ( kér vagy nem kér). Próbálni kell, akár többször is, ha sokadjára se kéri akkor várni kell pár hetet hónapot utána lehet megeszi.
De ez az ostorral állok mögötted és addig nem állsz fel míg meg nem etted ....nem jó módszer.
Vagy ahogy fentebb írták, más formában előadni azt az alapanyagot....
Nekem a szüleim erőltették, jó válogatós is lettem, meg lett némi (azóta már leküzdött) táplálkozási zavarom.
Szóval mélységesen elítélem az ilyesmit, és senkivel nem tennék ilyet.
Én egyébként tiszteletben tartom azt is, ha valaki meg se akarja kóstolni, azért az étel kinézete, állaga, szaga/illata elég sok mindent elárul. Mivel nálunk pofon járt azért, ha nem ettem meg valamit, mindent megkóstoltam amit elsőre undorítónak találtam, és SOHA, egyetlen egyszer se fordult elő, hogy a kóstolás után megváltozott volna a véleményem. Cserébe volt 1-2 alkalom, mikor kihánytam a belém erőltetett kaját. Nem értem, ez mire jó.
Szerintem fontos az egészséges viszony az evéssel, ennek pedig nem tesz jót az erőltetés.
Semmit nem eszek meg (kóstolni, persze), amit nem akarok.
8 év komoly, majdnem halálos étkezési zavar után nem tűröm, hogy megszabják, mit és mennyit eszek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!