Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Útszéli dinnyeárustól ti...

Útszéli dinnyeárustól ti szoktatok dinnyét venni? Vagy inkább tesco és társai?

Figyelt kérdés
2021. aug. 10. 01:05
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
84%

Biztos sokakat meglepek, de a multiknál kapható dinnyét se műanyagból csinálják, halálfejes ajtajú laborokban, sötét tekintetű gonosz tudósok... Azok is ugyanúgy dinnyeföldekről származnak.

Dinnyetermelő vidéken dolgozom, mászkálós munkám van, több másodállású dinnyés kollégám is volt az évek során, egyszer én is árultam dinnyét két napig. Szóval tudom, hogy megy ez.

És úgy megy, hogy az árus kirak egy csomó dinnyét. Aztán ami nem kel el, azt kirakja másnap is, harmadnap is, két hét múlva is. Próbálja úgy pakolni, hogy a régiek legyenek elöl, tehát lehetőleg a régebbieket vegyék meg, de hát annyira nem tudja felismerni őket, keverednek, egyes dinnyék több hétig is ott állhatnak a tűző napon. (Leszedés után már rosszul bírják a napot, a vízutánpótlás megszűnte miatt, egyre pessedtebbek lesznek.)

A multiknál ezzel szemben új raklappal akkor tesznek ki az eladótérbe, amikor már csak kevés van az előző ládában, kisebb az esély arra, hogy régi dinnyét vegyünk. És addig is viszonylag hűvös helyen, naptól védve tárolják az alatt az 1-2 nap alatt, amennyi a szedéstől a kitételig eltelik.

A multiknál van minőségellenőrzés, tehát ott kisebb az esély arra, hogy valami hozzá nem értő, részeg termelő által leszedett félérett dinnyét kapjunk. (Amire konkrét példákat láttam már, a dinnyék fele nem volt még rendesen beérve.)

Mint írtam, dinnyés vidéken dolgozom, szóval nem annyira venni, mint inkább kapni szoktam dinnyét a termelőktől. A minőség, maradjunk annyiban, elég változó... Ritkán érik el annak a két kiváló dinnyének a minőségét, amit idén vettem a Pennyben, akcióban, valami 119 Ft körül. Tehát feléért, mint az út menti árusoknál.

2021. aug. 13. 18:39
 12/15 anonim ***** válasza:
0%
#11 Ja, csak nem mindegy, hogy import dinnye, amit éretlenül szednek le, hogy majd szállítás közben "beérjen" (tudjuk jól mekkora sikerrel) vagy frissen szedett dinnye, egyenes a termőföldről. Aláírom van olyan multi, ami magyar földről származó dinnyét is kitesz a polcra és jó minőségű, érett, de amikor hiány van, akkor importtal pótolják. A vásárló meg nem nézi honnan van, így lényegében kétes eredetű dinnyét vásárol, ki tudja milyen minőségben. Ráadásul a dinnyének van egy olyan fránya tulajdonsága, hogy érés pillanatában a legjobb leszedni +/- 1 nap. Ezt egyetlen multi sem fogja tudni meglépni. A termőföld mellől az aznap beérett dinnyéket árulják, a maradékot vagy másnap próbálják eladni vagy továbbküldik multinak, de akkor már több napos dinnyéről beszélünk.
2021. aug. 14. 01:02
 13/15 anonim ***** válasza:
84%

12

Na, ezt kár volt leírni, az utolsó szóig baromság.

Kezdjük azzal, hogy a görögdinnye - a sárgával ellentétben - nem utóérő. Amennyire meg volt érve a leszedéskor, annyira lesz megérve két hét múlva is. Hűtőházban is, meg az út szélén a tűző napon is.

Magyarországon nincs hiány görögdinnyéből, rengeteget exportálunk még a leggyengébb évben is. Szezon előtt szoktak hozni a spanyoloktól meg olaszoktól, ahol korábban kezdődik a szezon. De később már nem, egyszerűen azért, a szállítás belekerül annyiba Spanyolországból, mint amennyiért itt megveszik a nagytermelőtől, és a spanyol se ingyen adja. A multik persze fennen hangoztatják is, hogy ők annyira hazafiak, hogy magyar dinnyét árulnak, de nyilván a beszerzési ár miatt árulnak magyart. Nyugodtan megnézheted bármelyik multinál, a kísérő cédula általában megtekinthető a rakonca oldalán. Nem fogsz találni külföldit mostanában, csak majd jövő nyár elején.

"Ráadásul a dinnyének van egy olyan fránya tulajdonsága, hogy érés pillanatában a legjobb leszedni +/- 1 nap. Ezt egyetlen multi sem fogja tudni meglépni."

Na, ez a második mondat igaz. Egyetlen multi se fogja kiküldeni a dolgozóit dinnyét szedni. A multik dinnyéit is ugyanúgy a dinnyések fogják leszedni, mint amiket az utak mellett árulnak.

Az első mondat meg igaz ugyan, de te rosszul értelmezed, mivel, mint írtam, a dinnye nem utóérő, ezért a multik dinnyéit is lehetőleg a tökéletes érés napján szedik le, mert ez már nem fog változni.

A termőföld mellől nem az aznap beérett dinnyéket árulják, hanem amik az előző napokon, hetekben nem keltek el. Ha már egyszer odacipelték, nem fogják visszacipelni a kamionhoz (ha arra is pakolnak), hanem árulják, ameddig meg nem veszed. Ha két hétig, akkor két hétig.

Az emberek a sokból szeretnek választani, ezért ahol többen árulnak, te is ott állsz meg a kocsival, ahol nem 5 közül lehet választani egyet, hanem 50-100 közül. Ezért nem tudnak a dinnyések mindig frisset adni, mert odavittek a kedvedért egy csomó olyat is, amit esélyük sincs aznap eladni, hanem csak süttetik ott a nappal, ki tudja, hány napig vagy hétig.

Tehát a különbség az út szélén árult meg a multinál árult közt az a legfőbb különbség, hogy a multinál árultat nem süttetik eladásig a nappal, nem fog felforrni naponta.

2021. aug. 14. 06:12
 14/15 anonim ***** válasza:
0%

"Amennyire meg volt érve a leszedéskor, annyira lesz megérve két hét múlva is."

Kezdj meg egy dinnyét, rakd félre két hétre és nézd meg milyen lesz utána. Felvágatlan dinnyével pontosan ugyanez történik belül, csak lassabban, mivel nem éri levegő. Ha eleve éretlen dinnyét szednek be, akkor a belsejében a rostok keményebbek maradnak az állás során, "frissebnek érződik", csak ízre semmilyen nem lesz, mert éretlen dinnyének nincs/kevés a cukortartlma. Laikusként ebből az ember annyit lát, hogy az import dinnyének a héja világosabb, szára (ha nem vágják le) éretlenségre utal. Az érett dinnye pont ellenkezője, annak nagyon sötét héja van és ezek mind hazai termőföldekről származó dinnyék, amik hamar a polcra tudnak kerülni, mert mint említettem ezeknél a rostszerkezetük miatt kritikus, hogy mennyit áll.

A dinnyeárusokkal kapcsolatban: Hát, nem tudom, én több hetes dinnyét még nem láttam útszélén árulni. Amit leszednek, azt többnyire 2-4 napon belül eladják nagyon maximum.

2021. aug. 14. 16:49
 15/15 anonim ***** válasza:
84%

Ez megint csak végig hülyeség.

A felvágatlan dinnye nem úgy romlik, mint a felvágott. A felvágott a levegőtől megy tönkre, pontosabban, a levegőből belejutó gombáktól, baktériumoktól. A felvágatlan dinnye belseje védve van minden fertőzéstől, csak a vastag héján át veszít vizet. A dinnye amúgy két hónapig is elvan hűvös helyen gond nélkül, legalábbis a vastagabb héjúak. Akkorra mondjuk már nem olyan, de dinnye, és ehető.

Ha leszeded a nem kellően érett dinnyét, annak nemcsak a cukortartalma nem fog megnőni, hanem ugyanolyan világos is marad a belseje, nem fog utóérni, mert a görögdinnye erre nem képes.

Magyarországon több tucat dinnyefajtát termelnek, ezek egy részének világosabb a héja, más részének sötétebb. Ez fajtajelleg, nem utal se az érettség fokára, se a származási helyére. Mondjuk, a termelők már rájöttek, hogy a vevők a sötét héjat szeretik, és már nem nagyon termelnek világos héjút. (20 éve még a világoszöld héjú, éretten is csak sötétrózsaszín belű dinnyék voltak elterjedve Mo-on, most már ezek kiszorulnak a hozzád hasonlók nagyokosok miatt, akik távnézéssel döntik el, hogy a dinnye érett-e.)

A dinnye a végleges héjszínét eléri már almányi korában, éretten se lesz sötétebb. Elég sokat mászkáltam már dinnyeföldeken, meg magam is termeltem régebben, szóval ezt elhiheted nekem.

A szára hogy utalna már bármire is? Az csak arra utal, hogy ha még zöld, akkor csak pár napja szedték le, friss. Ha neked olyat adtak, aminek már el volt száradva, nem volt szép zöld, na az már régi szedés. Ezért is szokták levágni teljesen az árusok, hogy ez ne árulja el őket.

Azt nem tudom, miből látod, hogy az árus által kínált dinnye mióta áll ott, nincs rászerelve naptár.

2021. aug. 14. 18:03
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!