Mi az a Kebabos?
A kebabos az, aki kebabot árul.
A kebab arab eredetű, jellegzetes balkáni, török húsétel. Általában darált birka vagy bárányhúsból készül, és erősen fűszerezett. Jellemzően a török adana kebab nevű étel az, amit a világon „kebab” alatt értenek. A hozzávaló fűszerekkel összegyúrt darálthús gombócokat kolbászkákká formázzák és tenyérrel a hosszú lapos nyársra nyomkodják. Nyílt tűzön, zsírozott nyársra vagy pálcikára tűzve, a parázs fölött gyakran forgatva, egyenletesen sütik meg.
A kebabos aki a kebabot árulja, mint ahogyna az újságos újságot árul, a zöldséges zöldséget...
A kebab pedig török eredetű német gyorskaja. Ezeket találod itthon is. Sokszor helytelenül girosz néven
„A manapság gyorséttermekben és utcán árult, pitába vagy dürüm lepénybe töltött „döner” kebabot egy németországi török bevándorlótól, Mahmut Aygündönertől származtatják, aki a „City Imbiss” nevű berlini éttermében először kínálta pitában a különféle joghurtos öntettel, salátával készült kebabját.
Más forrás szerint a nyárson sült hússal megtöltött szendvicsfélét egy anatóliai bevándorló, Kadir Nurman[11] vette fel először üzlete étlapjának kínálatára 1972-ben a nyugat-berlini belvárosban, a Bahnhof Zoo vasútállomás közelében. Felfedezte, hogy hiába a kitűnő étterme, az embereknek nincs idejük bemenni, és megvárni, míg elkészül a hagyományos kebab. Ekkor újította meg a tradicionálisan, tányéron felszolgált török döner, azaz „forgó” nyárson sütött kebabot, hogy modernizált formában jobban eladható gyorsétellé váljon.”
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!