Hogyan lehet a sörélesztőt tenyészteni?
Nálunk elég sok sörélesztő pehely szokott elfogyni és általában valamihez keverve. Ezért gondoltam arra hogy nem lehetne-e aktiválni a sörélesztő pelyhet és elkezdeni tenyészteni?
Ha ilyen formában adnám hozzá valamihez akkor az olyan lenne mintha főzés/sütés előtt a sörélesztő pelyhet vízzel keverném?
Az már kiderült hogy nem vagyok biológus szerintem. :D
Az inaktívat nem lehet házilag aktiválni?
Vagy ha nem lehet akkor ha szerzek aktívat akkor azt utána hogyan lehet tenyészteni és inaktiválni?
"Az inaktívat nem lehet házilag aktiválni?"
Az inaktív azt jelenti, hogy döglött. Az élesztőgombákat úgy kell elképzelni, hogy élnek, élő lények, ha már egyszer megdöglött, feléleszteni nem lehet.
"Vagy ha nem lehet akkor ha szerzek aktívat akkor azt utána hogyan lehet tenyészteni és inaktiválni?"
Mondom, nagy valószínűséggel ha tudsz is szerezni, akkor valaki olyantól, aki házilag főzi a sört, vagy ért ehhez. Esetleg ennek nézz utána.
"Az inaktiválást azonban nem találtam még meg"
Inaktívvá úgy teszik általában az élesztőgombákat hogy bizonyos hőfoknak teszik ki őket. Ugyanis bizonyos hőfok felett megpusztulnak szerencsétlenek. Képzeld el úgy, mint ahogy a kenyérbe teszik bele őket, szobahőmérsékleten kel a tészta tőlük, de sütés közben elpusztulnak. Attól kel a tészta hogy elkezdik enni a tésztát szó szerint, és az erjedés miatt puffad fel. Az élesztőgombáknak kell bizonyos táptalaj, például a háziasszonyok cukros tejben, vagy cukros vízben futtatják fel öket, próba képpen, hogy élnek-e még. A cukrot nagyon szeretik, ezt eszik. Például a cukorbetegek ezért hajlamosak mindenféle gombát elkapni, lábgombát, hüvelygombát, stb. De ha biztosak vagyunk benne hogy élnek az élesztőgombák, nem kell felfuttatni, simán bele lehet keverni a lisztbe, azt is nagyon szeretik, azt is eszik. Az élesztőgombáknak nagyon sokféle fajtája van, amit sütésre használnak az is más, amit sörfőzésre használnak az is más, és ha valaki kovászt készít, abban is másfajta gombafaj van. Amit sörélesztő pehelyként árulnak, az egy bizonyos gombafaj deaktivált verziója, a saját maga ízével, ennek a neve Saccharomyces cerevisiae.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!