Száraz sörélesztőt feloldani vagy simán beszórni?
Attól, hogy még nincs kész. Az íze később teljesedik majd ki. Nyers sörnek még az íze sem feltétlenül "jó". Lehetséges, hogy valami erjedési hiba történt, de nem kell mindjárt erre gondolni, akkor fog kiderülni, hogy jól sikerült-e, ha lepalackoztad, a szénsav a hozzáadott cukor után kialakul (ez 1-2 hét) majd még ezt követően hagyod (ajánlom, hogy hidegben!) állni 1-2 hétig. Én úgy szoktam, hogy palackozom, majd szoba hőmérsékleten hagyom 2 hétig, eztán megbontok egyet, ha elegendőnek érzem a szénsavat, édes ízt már nem érzek rajta, akkor télen megy ki a tárolóba, nyáron a pincébe 2 hétre, s utána kész a fogyasztásra.
Sörnél fontos, hogy minden, amivel a sör érintkezik, az alaposan el legyen mosva, fertőtlenítve. Túl nem kell gondolni a dolgot, sokan túlgondolják, középutat nem árt viszont tartani. Lefertőtleníted az erjesztőedényt, majd alaposan elöblíted. Érintkezhet csapvízzel minden, mert a csapvíz klórozva van, szóval nem muszáj mosószódás/chemipro-s sört fogyasztani, ellehet mindent öblíteni! A lapátot is érdemes elfertőtleníteni, amit ha kell, használsz, a cefréző edény fedelét, a csapot, ami az edényen van. Palackozáskor a palackozószárat, az üvegeket okvetlen! Cefrézőedénynek tökéletesen zárnia kell, azt nyitogatni nem szabad, a tetejébe kotyogót kell építeni, az is tömítve legyen, ehhez jó lehet kábelbevezető tömítőgyűrű vagy esetleg kábelbevezető tömszelence is. Ha ballingot mérsz, akkor a csapon engedj ki hozzá sörlét, ne nyisd fel ezért. Ezt nem érdemes visszaönteni. Nem kell állandóan méregetni, azért van a kotyogó, azért zár teljesen légmentesen a cefrézőedény, hogy a CO képződést a kotyogón láthasd, ha az láthatóan megszűnik, akkor érdemes először ballingot mérni! Én mondjuk brixet szoktam figyelni refraktométerrel, ez csak erősen tájékoztató jellegű, elméletben igen, gyakorlatban nem lehet jól átváltani ballingra, de a cukor fogyását akkor is mutatja, ha maga az érték fals is, ehhez meg elég pár csepp sörlé. Ha így jártál el, akkor nem tartom valószínűnek, hogy rossz irányba fordult az erjedés. A csípős ízt okozhatja némi szénsav is, előfordul, hogy nagyon enyhe szénsavasságot lehet érezni a kierjedt sörlén.
Karbonizáláshoz én a cukrot (gyümölcscukrot szoktam használni) az üvegekbe szoktam szórni, nem oldom föl és öntöm rá a sörlére, tény, hogy gyorsabb megoldás az de ez ilyen becsípődés, hogy kiméregetem egyenként. 5gr-ot szoktam fél literes üvegbe, 3-mat a 3 decisbe, teáskanál egyébként pont 5gr, kávéskanál pont 3gr, de vettem 3-5 grammos kanalat. Lezárom kupakkal, és kicsit felrázom az üveget, ennyitől föl is oldódik ez a kevés cukor, arról nem is beszélve, hogy ugyan az esetek 99%-ban a zárás megfelelő, de előfordul néha, hogy valamiért ferdén nyomom rá a kupakot, az felrázás utána kiderül, mert a sör felhabzik és lehet hallani, ha valamelyik esetleg nem zár jól!
Gondoltam, hogy nem lesz probléma...
Szűretlen sör amúgy is mostanság kedvelt dolog, de egyébként élesztőtől és komlótól függ tudtommal, hogy leülepszik-e ez egyáltalán, szóval ha leülepszik, akkor pedig simán lelehet önteni róla a sört úgy, hogy "tükör tiszta" sör kerül a poharadba. Én sem szűröm, van olyan ismerősöm, aki direkt fölkavarja, valaki meg igyekszik leönteni róla, de a többségük meg olyan, hogy kiönti úgy, mint a boltit s olyan, amilyen. :) Én nem igazán szoktam főzni, párszor főztem télen, akkor van rá időm, de amúgy tavasztól erre már nincs, kert, szőlő - bor, gyümölcs - cefrézés - főzés. Szóval a mostani két adag is már sűrítményből készült, mert metszés, permetezés, fűvágás stb. Van egy állandó, a Mangrove Jack's Pink grapefruit IPA-ja, ami azért ízlik, mert nagyon hasonlít egy hozzám közeli sörfőzde IPA-jára, ami miatt gyak. benézek hozzájuk többször egy évben, szóval receptet persze nem adták oda nyilván, hiába könyörögtem, kész lettem volna arra is, hogy munkába állok náluk, csak tudjam meg, de azt hitték viccelek... aztán kísérletezhetnék, hogy eltaláljam pont azt, de ha ez meg szinte teljesen egyezik vele, akkor meg minek? :D Ezen kívül meg szinte mindig mással próbálkozom, most épp az egyik búzájukkal. Én nem vagyok úgy ezzel, hogy bármi hiányérzetem is lenne amiatt, hogy kvázi nem az én receptem alapján készült. Na a lényeg, hogy ezeket viszont fejteni sem kell ugyebár. Rengeteg időt spórolsz vele, ha az éppen nincs, de bolti kb. 300 forintos sörökkel meg úgy vagy, hogy unod is, meg nem is esik jól, mindezért az "élményért" meg drágállod az árát...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!