Az iskolai finomfőzeléket miért hívják finomfőzeléknek holot az íze borzalmas?
- Mi ez a borzadaly?
- Nem mindegy? Finom!!! :)))
Igy szulethetett a neve
A finomnak, a magyar nyelvben nem csak az a jelentése, hogy nagyszerű az íze valaminek.
Finom lehet egy csiszolópapír is, vagy mondjuk lehet egy nővel finoman szeretkezni is, stb...
Ebben az esetben az ételnek az a lényege, hogy a zsenge, vegyes zöldségeknek a saját ásványi sóiknak kell érződni, azt csak kicsit fokozni, támogatni kell némi sóval, cukorral, mert mindkettő természetes ízfokozó.
Az étel finomságát az ízlés finomsága adja, ha valaki ízlése nem "finom" (nem finomodott ki) mert az ingerküszöbét kitolják az ízfokozókkal rommá rakott nassolni valók, és félkész vagy kész élelmiszeripari termékek, az nem tudja felfedezni ezeket a "finom" tehát nem túl tolakodó, visszafogott, természetes ásványi sókat.
Egyébként nagyon kíváncsi lennék, melyik ízt érzed rajta borzalmasnak?
Mert az ízesítése ugyanaz, mint mondjuk egy zöldborsó főzeléknek.
Vagy egyszerűen csak trendi rámondani, hogy borzalmas?
Manapság olyan trendek is vannak, hogy divat azt mondani, hogy matekból mindig is hülye voltam, vagy pl sajnos elég széles körökben még mindig divat alkoholistának lenni.
Szóval vannak azok a széles társadalmi rétegben elfogadott általános nézetek, ami csupán a társadalom széles rétegének az ostobaságára adnak bizonyítékot.
Érdekes, egy húslevesben a legtöbb ember szívesen megeszi a sárgarépát is, a karalábét is, mint ahogy a legtöbb embernek semmi baja se egy zöldborsó levessel, se egy zöldborsó főzelékkel.
Ha viszont ezt a 3 zöldséget együtt készítjük el mint egy zöldborsó főzeléket, egyből divattá válik szívből gyűlölni, meg hányni tőle, stb...
Talán mert kevésbé van benne a kultúránkban.
Sok ember először a menzán találkozik vele, mert otthon a pörkölt, rántott hús , húsleves szentháromságból maximum egy szilveszteri lencseleves zökkentette ki őket.
Mindig lesz olyan étel, amit sokan nem szeretnek, és biztos, hogy sokan a finomfőzeléket se szeretik.
Viszont ahányan azt mondják, hogy nem szeretik, az teljesen indokolatlan.
Az abszolút nem egy meggyőződéses vélemény, ez a legtöbb esetben ez egy beszűkült ízlés, egy beszűkült tudat, egy trendnek való megfelelés miatt van.
Ebben az esetben a finom inkább az zöldségaprítási technikát fejezi ki, vagyis hogy a zöldségek kis darabokra(=finomra) vannak vágva. Mint a finomra vágott hagyma, finomra őrölt kávé, stb.
Egyébként a menzás tényleg borzalmas általában, de otthon elkészítve nagyon finom.
Nagy divat szidni a menzás kaját.
De csak azok a menzák rosszak, ahol rosszul főznek.
De mily meglepő, vannak menzák, ahol jól főznek.
Pl. annak idején a miénk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!