Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Mondasz jó pizza tészta receptet?

Mondasz jó pizza tészta receptet?

Figyelt kérdés
Bnőm mondott olyat h kevés langyos vízben felfuttatok egy fél élesztőt, várok picit, aztán lisztezem, só, és ennyi, ez jó?
2010. aug. 13. 16:10
 1/7 anonim ***** válasza:
89%

Ez tökéletes recept, de kell még bele olíva, az a pizzatészta kulcsa. De ez a recept sajnos csak kemencében állja meg a helyét.

Ha már sütő, akkor ügyeskedni kell. Én ezt szoktam használni, viszonylag jóra megsül, de igazi, jó pizza sosem fog sütőben készülni. :(

Tehát nekem ez jött be, ez viszonylag finom:

* 5,5 dl tej

* 1 mk cukor

* 5 dkg friss élesztő

* 2 ek olívaolaj

* 1 kg liszt

* 1 ek só

1. Az élesztőt 2dl langyos, cukros tejben felfuttatom.

2. Egy tálban összekeverem a lisztet és a sót. Miután az élesztőm szépen felfutott, hozzáadom a 2 evőkanál olívaolajat. Homogénre keverem, majd a liszthez öntöm és gyúrni kezdem. A maradék 3,5 dl tejet fokozatosan (0,5 dl-ként) adagolom a tésztához, így könnyebben dagaszthatóvá válik. Amikor a tésztám már elválik a táltól, akkor tisztára mosott, szárazra törölt konyhai munkapulton még 10 percig dagasztom.

3. Szobahőmérsékleten, letakarva 1 órát kelesztem.

4. Addig elkészítem a paradicsommártást: pici olajon a finomra reszelt vörös- és fokhagymát megpirítom, majd hozzáadom a sűrített paradicsomot, a vizet, a cukrot, a fűszereket és összeforralom.

5. A megkelt tésztát kissé átgyúrom, négyfelé osztom és 4 kis cipót formázok. Pizzaforma híján én a 28 cm átmérőjű, csatos tortaformám használtam. Az aljánál néhány cm-rel nagyobb átmérőjű tésztakört nyújtok az egyik cipóból. Beleteszem a pizzatésztát és a szélét gondosan kiigazítom.

6. Megkenem a paradicsommártással és tetszés szerinti feltétekkel gazdagítom.

7. Előmelegített, forró sütőben addig sütöm, amíg a pizza széle pirulni kezd(!), kb. 30 perc hagyományos gázsütőben. (Ugyanígy járok el a másik három cipóval is.)

2010. aug. 13. 16:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:

és ezt lehet poros élesztővel is csinálni?

nincs olyan recept, amivel nem kell várni 1 órát?Lehet nem leszek kész időben :S

2010. aug. 13. 16:20
 3/7 anonim ***** válasza:
89%
Csinálhatod azzal is, de várni mindenképpen kell, hogy megkeljen a tészta.
2010. aug. 13. 16:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
89%
Akkor nagyon szépen mosolyogj, és ajánld fel a társaságod addig, míg kész nem lesz a kaja. Muszáj megkeleszteni.
2010. aug. 13. 16:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 A kérdező kommentje:
köszi mkinek:) sztem most veszek kész alapot és legközelebb megcsinálom úgy, sajnos most idő hiányában vagyok, de a receptet köszi, nagyon jól hangzik!Ment a fel mkinek.
2010. aug. 13. 16:29
 6/7 anonim ***** válasza:

én egyszerűen szoktam:


egy kb fél-háromnegyed zacskó élesztőt (szárított) felfuttatok langyos cukros vízben.

kb 2dl víz és egy 2 teáskanál cukor. amikor már habzik rendesen, olyan 5-10perc, akkor kész.


max fél kiló liszt ehhez. öntök bele ízlés szerint oregánót és bazsalikomot, nem kell túl sok, mert erős fűszer.

foghagymanyomóval foghagymákat passzírozok hozzá. olyan 3-5darab elég talán, de ez is ízlés kérdése. meg is sózom természetesen, lemérve talán max olyan 1-másfél teáskanál só.


összekeverem ,hozzáöntöm az élesztős vizet, összekeverem és öntök hozzá lassan annyi vizet amennyi kell, vagyis kis víz, keverem és még pici víz.


ha már összeállt rendesen, akkor kiveszem asztalra amit leliszteztem és elkezdem gyúrni. kell melléd liszt, hogy ha túl vizes, akkor tehess hozzá kicsit, illetve alapból lisztes kéz kell, mert hozzád ragad.


gyúrni kell vagy 10 percet, ütlegelni, stb.

a végeredmény akkor jó, ha nem repedezett, hanem egyben van.


akkor beteszed egy nagy tálba és letakarod ronggyal. hagyod 1 órát.


meg fog dagadni. kiveszed egy óra múlva és átgyúrod még egyszer.


belepakolod tepsibe, kinyújtod hozzá, stb. rápakolod a feltétet amit kell. és hagyod egy 10-15 percre, mert meg fog megint dagadni. utána sütő és sütöd amíg kell. általában 20-30 perc elég neki.

2010. aug. 13. 16:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
élesztő + liszt + tej + só...nem kelesztem ;)
2010. aug. 13. 17:04
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!