Milyen vitaminokat tartalmaz a lilahagyma, és mire van jó hatással azon kívül, hogy finom?
Csak feltételezem, hogy fertőtlenítő hatású, mintahogyan a hagymák azok.
A vöröshagymában, fokhagymában pl. alliin van, szerintem ebben is, de ez csak feltételezés a gyógynövénykönyveim alapján. Már én is keresgéltem mindenfelé, a kérdésed feltevése óta megint, de semmit se találok, így engem is rettenetesen érdekelne a valós válasz!
Az alliin egy kéntartalmú vegyület, ami igen jótékony hatással van az emberre. Baktériumölő.
Természetesen a fokhagyma a legjobb gyógyászati célra, mert ez tartalmazza a legkoncentráltabban!
Kellemes Ünnepeket!
A lila hagyma az alábbi dolgokat tartalmazza (egy csészényi, kb. 160 gramm hagymára vonatkoztatva):
* 1 g zsír
* 0 mg koleszterin
* 15 g szénhidrát
* 6 mg Nátrium
* 3 g elemi rost
* 2 g protein
* 7 g cukor
* A vitamin - 0%
* C vitamin - 20%
* Kalcium 4%
* Vas 2%
Jelentős a B6 vitamin tartalma, folsav tartalma, magnézium tartalma.
Ígéretesek azok a kutatási eredmények, melyek a növényben található kvercetin nevű antioxidáns jótékony hatásairól tanúskodnak. A vegyület gátolja a ráksejtek szaporodását, valamint segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Bár ez a hasznos anyag más növényekben is megtalálható – például a bodzában vagy a hársfavirágban –, a lilahagymából szívódik fel legkönnyebben. Emellett egy másik igen fontos vegyület, az orotsav biztos forrásaként is tekinthetünk a lilahagymára. Bár sok növényi és állati eredetű élelmiszerben megtalálható, a hagymás zöldségek tartalmazzák a legnagyobb koncentrációban.
A vegyület legelőnyösebb tulajdonsága, hogy segíti a máj sejtjeit a szervezet méregtelenítésében. Ennek köszönhetően pedig növeli a szervezeted fizikai erőnlétét, és széppé teszi a bőröd – hiszen megakadályozza a pattanások kialakulását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!