Mit csinálnak a húsüzemekben az állatok emberi felhasználásra kevésbé vagy nem alkalmas részeivel konkrétan ?
Például zselatin gyártásához használják fel a bőrt és a porcokat, illetve bizonyos csontokat. Abból lesz utána a gumicukor, tortazselé, satöbbi. De annak az alapanyaga már teljesen semleges szagú és kinézetű zselatin, tehát nem kell félni tőle.
A csontokból állati takarmány-kiegészítőt csinálnak (csontliszt). Növényi tápanyagnak is használják.
Teljesen nem felhasználható részek például az epe, amire annyira kell vigyázni, hogy a benne lévő lé nehogy a többi részre ráfröcsenjen mert akkor kuka.
Nem ehető de felhasználható: tyúkok lába, szem (mekkora szeme van már egy tehénnek), fül, bőr..... szétdarálják, szétfőzik = virsli/palizer, zselatin
csont: kiszáritják szétörlik, csontliszt, állatoknak, de nővényekhez is használják ezért lehet hogy a paradicsomnak sertés íze van.
vér: vérliszt, illetve régen kicsapatták belőle a vérsavót, az majdnem 100% fehérje és ment a virslibe, ma már emulgáló szereket használnak ebbe, meg a hús termékek nagy részébe (víz megkötő hatás, akár 10-40% vízet meg lehet vele kötni a husba és hús áron eladni).
Elvileg takarmányt kutyák cicák részére, esetleg állatkerti ragadozóknak.
Gyakorlatilag meg etetnek velünk minden sz@rt.
Attól függ mit értessz az emberi fogyasztásra nem alkalmas alatt...
Pl belsőségből lehet leveskocka, ízanyag chipsbe, szalámi, kolbász, stb.
Régen a parasztember nem csak színhúson élt, ezekkel a részekkel minőségi baj nincs.
Amit inkább tápba tesznek azok pl a kiöregedett fedező, tojásrakó és ellő állatok, amiknek a húsa nem olyan jó...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!