Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » A csiperke gombának a mérgező...

A csiperke gombának a mérgező párjától milyen betegség lehet?

Figyelt kérdés
Egy ismerősömmel szedtünk gombát, és ő teljesen biztos volt benne, hogy csiperke gomba. Amikor hazaértün, rögtön utána néztem interneten, és kicsit hasonlítanak a mérgező párjukhoz. Kettévágva a szárát megkapartam, viszont nem vettem észre, hogy sárga lett volna. Én nem akartam megenni, de az ismerősöm 100%-ig biztos benne, hogy nem mérgező, és meg akarja enni. Milyen baja lehet tőle ha megeszi?

#gomba #csiperke #Mérgező gomba
2020. okt. 4. 19:35
 1/9 anonim ***** válasza:
92%
Mi a mérgező párja, a gyilkos galóca?
2020. okt. 4. 19:43
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
ne bomoljatok, dobjátok ki a p*csába, nem éri meg emiatt kórházba kerülni. a hullaházba meg pláne nem.
2020. okt. 4. 19:46
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

A gyilkos galóca az, amit a csiperkéhez szoktak hasonlítani.

A neve nem véletlen. Az egyik legsúlyosabban mérgező gombánk. Már egy fél kifejlett kalap meg tud ölni egy embert.

2020. okt. 4. 19:50
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Ha nem vagy 100%biztos benne, ne edd meg.

Kinn a piacon vannak gombavizsgáló nénik, ők megmondják biztosra.

2020. okt. 4. 19:50
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Srácok aki ezt így kép nélkül meri azonosítgatni az nincs magánál.

Minimum fotót posztoljál már...

2020. okt. 4. 19:54
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
#5: Senki nem azonosította! Csak a gyilkos galóca az, amit a csiperkéhez szoktak hasonlítani, ennyi.
2020. okt. 4. 20:02
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Sárguló csiperke és így van ha kicsit megkaparod a kalapját besárgul.Nem halsz meg tőle de fejfájás,hasmenés,görcsök kialakulhatnak.
2020. okt. 4. 20:41
 8/9 anonim ***** válasza:
90%

“ Tény: nem minden csiperkefaj ehető. Bár a kerti vagy más néven réti, sziki és erdőszéli csiperke (Agaricus campestre, Agaricus bernardii, Agaricus arvensis) ehető, jó ízű gombák, vannak csiperke fajok, amelyek mérgezők. Ilyen például a sárguló csiperke (Agaricus xanthoderma), amely könnyen összetéveszthető ehető rokonaival, fogyasztása megárt, gyomor-bélrendszeri panaszokat okoz, nagy mennyiségben fogyasztva pedig mérgező! Undort keltő karbol-, jód- vagy tintaszaga van, a friss gombán ez gyakran nem érezhető egyértelműen, főzve erősödik a szag.

***Sem szaga, sem nyomásra, dörzsölésre és vágási felületeken jelentkező sárgás elszíneződése nem vehető ki mindig egyértelműen!***

Fogyasztás előtt minden gombát vizsgáltasson meg gombaszakértővel!”

Forrás: [link]

2020. okt. 4. 20:52
 9/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válszokat!:-)

Kidobtam a gombákat a kukába, inkább nem kockáztattam, most hasgörcs, vagy fejfásás sem nagyon hiányozna

2020. okt. 5. 12:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!