A csiperke gombának a mérgező párjától milyen betegség lehet?
A gyilkos galóca az, amit a csiperkéhez szoktak hasonlítani.
A neve nem véletlen. Az egyik legsúlyosabban mérgező gombánk. Már egy fél kifejlett kalap meg tud ölni egy embert.
Ha nem vagy 100%biztos benne, ne edd meg.
Kinn a piacon vannak gombavizsgáló nénik, ők megmondják biztosra.
Srácok aki ezt így kép nélkül meri azonosítgatni az nincs magánál.
Minimum fotót posztoljál már...
“ Tény: nem minden csiperkefaj ehető. Bár a kerti vagy más néven réti, sziki és erdőszéli csiperke (Agaricus campestre, Agaricus bernardii, Agaricus arvensis) ehető, jó ízű gombák, vannak csiperke fajok, amelyek mérgezők. Ilyen például a sárguló csiperke (Agaricus xanthoderma), amely könnyen összetéveszthető ehető rokonaival, fogyasztása megárt, gyomor-bélrendszeri panaszokat okoz, nagy mennyiségben fogyasztva pedig mérgező! Undort keltő karbol-, jód- vagy tintaszaga van, a friss gombán ez gyakran nem érezhető egyértelműen, főzve erősödik a szag.
***Sem szaga, sem nyomásra, dörzsölésre és vágási felületeken jelentkező sárgás elszíneződése nem vehető ki mindig egyértelműen!***
Fogyasztás előtt minden gombát vizsgáltasson meg gombaszakértővel!”
Forrás: [link]
Köszönöm szépen a válszokat!:-)
Kidobtam a gombákat a kukába, inkább nem kockáztattam, most hasgörcs, vagy fejfásás sem nagyon hiányozna
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!