Ha tejfehérje allergiám van, akkor mire kell odafigyelni?
Mik azok az élelmiszerek, amikről azt hinném nincs benne, de mégis lehet?
Akiknek ilyen problémájuk van, ti miket esztek?
Még nem derült ki 100%-ra, hogy allergiás vagyok rá, de már szinte biztos, szóval szeretném tudni, hogy ezentúl miket ehetek majd.
Minden ételnek nézd meg az összetevőlistáját, arról azonnal kiderül, hogy eheted-e vagy nem. Az allergéneket ki szokták emelni, így nagyon könnyű kiszúrni. Pékárutól a májkrémig mindenbe lehet szinte tejpor, szóval eleinte különösen figyelj erre.
Így is sok étel van, amit lehet enni, a mentes termékek is egyre elterjedtebbek. Növényi tejjel sok mindent lehet helyettesíteni, bár én azért csak módjával szoktam, mert jóval drágább.
Általános tévhit például, hogy laktózmentes termékeket fogyaszthatsz, de az a helyzet hogy nem a laktózra vagy érzékeny, hanem a kazeinre, ami a tejnek az alapját képző fehérje, míg a laktóz csak egy enzim, ami simán ki is vonható belőle.
Tehát kerülni kell minden tejterméket, tej/vaj/sajt/tejföl/kefír/joghurt és minden egyéb dolgot aminek bármi köze van a tejhez.
Vannak kimondottan ételintoleranciás boltok, ahol hozzájuthatsz speckó dolgokhoz, csak kicsit drágábbak az alap élelmiszereknél.
A sajtot például kiválthatod növényi alapú tofuval.
A vajat margarinnal.
A hagyományos állati tejet helyettesítheted növényi alapú tejekkel: kókusz,rizs,mandula,szója.
jah, az enzim az a laktáz, ami bontja laktózt. Azzal vonják ki. Nem vonják ki, lebontják vele. De van, akinek még így se jó, hiába csak laktózérzékeny.
A tofun kívül pedig van valami violife sajt is, azt dicsérik többen
Igen, olvasni kell ezentúl összetevőlistát.
Még felvágottakban is lehet.
Köszi a válaszokat!
Igen, tudom, hogy a laktóz nem azonos a tejfehérjével, de azt nem tudtam pontosan, hogy a tejfehérje "melyik része" a tejnek.
Akkor ezekszerint minden tiltólistás, amiben tejpor van, igaz? Tehát az előrecsomagolt élelmiszerek nagyrészét elfelejthetem, mert kb mindenben ott van. :/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!