Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » A nyers tojás ugyanannyira...

A nyers tojás ugyanannyira veszélyes, mint a nyers csirke?

Figyelt kérdés

Csak mert a nyers csirkehústól mindenki úgy fél, mint a tűztől, közben meg nyers tojást sokan esznek valamilyen formában.

Valaki alapból megeszi a nyersen pl. húsvétkor, de sok ételbe, süteménybe is kerül. Pl. tartármártás


Szalmonella ugyanúgy lehet mindkettőben, nem? Vagy a tojásban kisebb eséllyel fordul elő?

Ha nem akkor mégis mi az oka?



2020. máj. 14. 13:47
 1/6 anonim ***** válasza:
91%

Manapság a bolti tojások 99%_a szalmonellamentes.

Nyers húst meg alapból nem szokás enni csirkéből, vagy disznóból,, csak marhából

2020. máj. 14. 13:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
74%
A tyúktojás nem szokott szalmonellával fertőződni (csak a kacsatojás).
2020. máj. 14. 13:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
35%
Nem, vannak akik szeretik'
2020. máj. 14. 14:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
31%
A csirke veszélyesebb! Ismerős kezét úgy meg karmolta, hogy varrni kellett.
2020. máj. 14. 14:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 A kérdező kommentje:
És a bolti csirkehús nem szalmonellamentes?
2020. máj. 14. 15:17
 6/6 savanyújóska ***** válasza:
100%

Nem. Alapvetően a különbség az, hogy a tojás esetén van egy külső réteg (a héj), ami a kórokozókat is kint tartja. Ezen kívül a tojásoknál is két irány lehet:

- mosatlan - ez az, amikor a tojáson lehet csirkekaki, toll, szösz, stb., mert semmit nem csinálnak vele. Bármennyire is nem gusztusos, teljesen biztonságos, amennyiben a tojás eleve nem volt fertőzött, hiszen bármi ami átjut rajta, és árt neked, az ártana kiscsirkének is, ezeket alapvetően nem kell hűtőben tartani

- mosott - ezeket muszáj hűtőben tartani, mert fertőtlenítő mosást kapnak, ami amellett, hogy fertőtlenít, el is távolítja tojás felületi védőrétegét (magán a meszes héjon már át tud jutni ez-az)

A csirkehús esetén ilyen nincs, és nem is figyelnek rá ilyen mélységben, mivel nem cél, hogy nyersen fogyasztható legyen. (A marhahús azért is fogyasztható nyersen, mert annyira tömör, hogy a felületén sokkal lassabban jut be bármi.)

2020. máj. 15. 12:17
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!