A nyers tojás ugyanannyira veszélyes, mint a nyers csirke?
Csak mert a nyers csirkehústól mindenki úgy fél, mint a tűztől, közben meg nyers tojást sokan esznek valamilyen formában.
Valaki alapból megeszi a nyersen pl. húsvétkor, de sok ételbe, süteménybe is kerül. Pl. tartármártás
Szalmonella ugyanúgy lehet mindkettőben, nem? Vagy a tojásban kisebb eséllyel fordul elő?
Ha nem akkor mégis mi az oka?
Manapság a bolti tojások 99%_a szalmonellamentes.
Nyers húst meg alapból nem szokás enni csirkéből, vagy disznóból,, csak marhából
Nem. Alapvetően a különbség az, hogy a tojás esetén van egy külső réteg (a héj), ami a kórokozókat is kint tartja. Ezen kívül a tojásoknál is két irány lehet:
- mosatlan - ez az, amikor a tojáson lehet csirkekaki, toll, szösz, stb., mert semmit nem csinálnak vele. Bármennyire is nem gusztusos, teljesen biztonságos, amennyiben a tojás eleve nem volt fertőzött, hiszen bármi ami átjut rajta, és árt neked, az ártana kiscsirkének is, ezeket alapvetően nem kell hűtőben tartani
- mosott - ezeket muszáj hűtőben tartani, mert fertőtlenítő mosást kapnak, ami amellett, hogy fertőtlenít, el is távolítja tojás felületi védőrétegét (magán a meszes héjon már át tud jutni ez-az)
A csirkehús esetén ilyen nincs, és nem is figyelnek rá ilyen mélységben, mivel nem cél, hogy nyersen fogyasztható legyen. (A marhahús azért is fogyasztható nyersen, mert annyira tömör, hogy a felületén sokkal lassabban jut be bármi.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!