Kalóriaszámolás?
Ha meg van mondva, hogy egy étkezésnél 300kcalt vihetek be aminek a 60%a szénhidrát, 25%fehérje 15%zsír. Ha szafiban pl a kürtöskalácsnak ezek az értékei Tápértékei 100 grammonként:
Energia: 147,8 kcal
Fehérje: 4,4 g
Zsír: 0,6 g
Szénhidrát: 28 g
Mennyit ehetek belőle?
Szia!
A következőképpen számolj. Először is a tápérték adaok alapján kiszámolod, hogy 100 g kalácsban hány kcal jön az egyes makrotápanyagokból. A fehérjét a szénhidrátot 4-gyel, a zsírt 9-cel szorozd be. Tehát az említett kalács 100 g-jára nézve:
Fehérje: 4,4 g * 4 kcal/g = 17.6 kcal
Zsír: 0,6 g * 9 kcal/g = 5.4 kcal
Szénhidrát: 28 g * 4 kcal/g = 112 kcal
Ezután kiszámolod, hogy az adott étkezésnél melyik makrotápanyaggal hány kcalt szeretnél fedezni. Bizonyos számológépekkel simán beszorozhatod a százalékkal az alap számot, másoknál a % jel előtti számot elosztod százzal és úgy szorzod be:
szénhidrát: 300 kcal * 60% = 300 kcal * (60/100) = 300 kcal * 0,6 = 180 kcal
fehérje: 300 kcal * 25% = 75 kcal
zsír: 300 kcal * 15% = 45 kcal
Most jön a nehézség. A kalácsod egy adott fix arányban tartalmazza a három tápanyagot. Tehát ha annyit eszel belőle, hogy mondjuk a szénhidrát kijöjjön, akkor a zsír meg a fehérje valószínűleg nem fog stimmelni. Ezért ne csak kalácsot egyél, hanem mást is, úgy már könnyebb összehozni a tápanyagarányokat. Mivel a százalékos értékek csak hozzávetőlegesek, nem baj, ha csak közelítőleg jön ki, amennyinek ki kéne jönni.
Például ha a kalácsból eszel 150 g-ot, akkor az 168 kcal szénhidrátból, 8 kcal zsírból és 26 kcal fehérjéből (a 100 g-ra vonatkozó adatokat 1,5-tel szoroztam). Látszik, hogy a szénhidrát majdnem kijött, de kéne még fehérje és zsír. Szóval ha eszel mellé még egy kis húst vagy tojást, akkor már jó is leszel.
Eddig tart a válasz a kérdésedre. De azért vannak még megjegyzéseim. Attól még, hogy kijön a számítás, nem lesz automatikusan egészséges, amit eszel. Nem különbözteted meg a szénhidrátfajtákat, pedig nagyon nem mindegy, hogy az a szénhidrát tiszta cukor, finomlisztből származik vagy hüvelyesből például (a hüvelyes a jó minőségű szénhidrátok forrása). Rost se nagyon van általában a kalácsokban (és sajnos általában nincs feltüntetve a csomagoláson, hogy mennyi van benne). A zsíroknál is figyelni kell, ha ilyen keveset akarsz bevinni, hogy a szervezet számára szükséges zsírfajták meglegyenek: fogyassz növényi olajokat és halolajat. Én a makrotápanyag arányokat egészen másképp választanám meg, de persze te tudod, hogy miért éppen így akarod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!