Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Faeperből akarok pálinkát...

Faeperből akarok pálinkát készíteni. Leszedtem, megmostam a gyümölcsöt, de sajnos megjelent rajta a penész, mielőtt cefrébe raktam volna. Ilyenkor még felhasználható, ha a penészes darabokat kiszedem, vagy az egészet ki kell dobni?

Figyelt kérdés
A másik meg az, hogy egyben kell lefőzni, vagy működik az, hogy elrakom egy részét cefrébe, a többit meg "adagolom" hozzá? Vagy amit leszedek, azt fagyasszam inkább le, és majd egyben főzzem ki, ha véget ért a termés?
2019. jún. 15. 10:54
 1/6 anonim ***** válasza:
Ez az eper nagyon kényes, borzasztó nehéz eltalni, hogy sikerüljön kifőzni. A penész nem ideális, egyszerre érdemes kifőzni, mert amúgy tönkre megy.
2019. jún. 15. 11:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:
Értem. Tehát akkor fagyasszam le?
2019. jún. 15. 11:13
 3/6 mindentudó99 ***** válasza:
45%
Tehát folyamatosan szednéd és raknád hordóba. Na ez nem jó így. Szedd mosd most mar at a penészeset is. Fagyaszd mind le. Majd ha az ösdzes mennyiség megvan olvaszd ki az egeszet. Egyszerre kell elkeszíteni a cefrét. 50 liternyihez tegyél ötven gramm borkősavat. Egy kiló cukrot is tehetsz k8s vízben oldva. Szzal nyakon öntöd hogy k8szorítsa a levegőt a szemek közül. Elesztő es lekötöd. Harom naponta beleforgatod a tetejet. Ha kiforr azonnal főzöd.
2019. jún. 16. 16:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
Igen. Tehát úgy nem cefrézünk semmit sem, hogy a már meglévő, erjedésnek indult cefréhez hozzáadunk gyümölcsöt. Nem lefőzni kell egyben, hanem cefrézni kell egyben! Szóval nem értelek, az azért ugye megvan, hogy ennek meg kell erjednie? Lehet több, kisebb adagban is, csak akkor több, kisebb erjesztőedény (akár zárható vödör) kell, a lényeg, hogy az edény/hordó minimum 3/4-éig, max. 4/5-éig tele legyen (és persze zárva legyen, lehetőleg kotyogóval ellátva). A penész miatt ha le is mosod, okvetlenül szükséges fajélesztőt használnod (egyébként is szükséges), de vmilyen "killer" élesztőt ajánlanék! Nem lehet gyűjtögetni! És a savazás is elengedhetetlen a faepernél, bár sokan próbálkoznak anélkül, de semmi jó nem születik belőle. Kb. jó az az arány, amit mindentudó99 írt a borkősavhoz, de hát nyilván a legideálisabb az lenne, ha vennél egy pH mérőt (és kalibrálót) és azzal állítanád be, kb. 3.2pH-ra (az alá) a cefrét, akvarisztikai boltban kapható pH mérők enyhén szólva sem pontosak, de legalább tájékoztatójellegűek, így akár elégséges.
2019. jún. 18. 06:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
Én úgy szoktam hogy minden szedést külön 10-20L diszperzites edényekben forralok ki amire karton papírt teszek amíg forr, majd ezeket egy lekötözött 200L hordóban gyűjtögetek kifőzéshez. Még egyszer sem volt gondom így vele. A penészeseket vedd ki és csináld meg így.
2019. aug. 13. 00:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:
Azt a rekeszt, amiben egyszer már megjelent a penész, végül elkülönítettem. Még fagyasztás után is érezni az ecetes szagát, úgyhogy nem fogom belerakni a többibe. A maradék, amit utána gyűjtöttem és végig lefagyasztottam, összesen 7 kg gyümölcs. Borkősavat beszereztem. Élesztő kell külön? Én főztem már más pálinkát (barack, málna, körte), ott élesztőt soha nem raktunk bele, csak egy kis cukrot, és megerjedt magától.
2019. aug. 16. 16:15

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!