Meik fa hordó a legjobb hosszútàvú pàlinka tàrolàsàra?
Tárolásra semelyik, tárold üvegballonban vagy saválló tartályban. Fahordóban érlelni szokás a pálinkát, de az nem egyszerű dolog, akár el is ronthatod vele. Ezt ajánlom a figyelmedbe:
Itt van róla egy 6 oldalas doksi.
Egyik írás sem érinti érdemben, de ténylegesen hosszútávú (mondjuk 5-10 éves) érlelésre nemcsak bizonyos gyümölcsök pálinkája nem alkalmas, hanem gyakorlatilag semely olyan pálinka, amelyik már újonnan is jó, mert azt kicsinálja, "megeszi" a hosszú érlelés. Érlelni azt lehet, aminek még van mit elveszítenie, finomodnia. Ez nemcsak pálinkára érvényes – jó példa mondjuk a Békési 12+ éves whiskyje is, aminek semmi köze a whiskyhez, mert már csak a hordót érezni benne.
Igazából külön tudomány olyan pálinkát főzni, ami hosszútávú érlelésre alkalmas. (Főzzél olyat, ami nyersen rossz, X év múlva viszont jó lesz...kb. mint csukott szemmel képet festeni.)
Hosszú távra egyébként leginkább tölgyfahordó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!