Hány centiliter egy kupica és egy stampedli pálinka?
Figyelt kérdés
Azt tudom, hogy a feles 5cl azaz fél deci és azt is tudom, hogy a kupica meg a stampedli is kevesebb a felesnél. Tapasztalataim szerint a kupica 2cl es a stampedli 4cl de volt aki fordítva mondta. Illetve volt aki a 3centet mondott a kupicára. Hogy ís van pontosan?2019. jan. 7. 02:10
1/8 A kérdező kommentje:
2019. jan. 7. 02:18
2/8 anonim válasza:
Még sose hallottam, hogy valaki kupica pálinkát kért volna egy krimóban. A stampedli errefelé 3 cl.
4/8 anonim válasza:
A kupica 2 cl, a számok, vagy stampedli 3 cl.
5/8 anonim válasza:
Nálunk régen a férfiak ittak kupicával, a nők pedig stampedlivel. Stampónak is hivták, de ez olyan egy cent lehetett csak. A kupica meg két cent.
De gondolom ez egy hagyomány hogy hol, mit és hogyan becéztek. De ahol 3 cent az is jó.
6/8 anonim válasza:
A stampedli osztrák eredetű szó, ált. sváb területen használják inkább Magyarországon, a magyarok is tőlük vették át ezt a szót és 3cl-es pohár, talp nélküli pohár. A kupica pedig tévhittel ellentétben nem 2cl-es (illetve nem csak 2cl-es) hanem minden 5cl illetve 5cl-nél kisebb pohár kupica, így a stampedli is kupica. A kupica magyar eredetű szó.
A stampó pedig szleng szó.
7/8 A kérdező kommentje:
“minden 5cl illetve 5cl-nél kisebb pohár kupica, így a stampedli is kupica” ezt abszolút nem tudtam köszi. Tehat akkor a stampedli 3cl a kupica pedig 5cl-nel kevesebb.
2019. jan. 7. 17:52
8/8 Axterix001 válasza:
Nagyszüleimnél a volt a feles 5cl
És Volt a stampó ami meg a 7cl.es pohárba ment
A kupica meg igazából csak 2-3cl kostoló volt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!