Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Hogy alakítsam ki a whisky/whi...

Hogy alakítsam ki a whisky/whiskey ízlésem?

Figyelt kérdés

Üdv!

Röviditalból (eddig) csak a whisk(e)y amit szívesen fogyasztok. Pálinka nem jön be, vodkát tisztán párszor ittam de inkább keverve ízlik, talán még a jäger ami csúszik önmagában.

Szóval mondhatni kedvenc italom a whisky de nem tudom, hogy álljak neki egy ízlést kialakítani. Eddig Ballantinest, Jim beam-et, Jack Daniels-t, JW red labelt, Chivas regal-t kóstoltam (plusz pár ízesített de azt most hagyjuk). Ezek közül a Jim beam és a Jack daniels jött be a legjobban, legkevésbé a Ballantines, a Chivas pedig csalódás volt számomra.

Merre és hogyan érdemes elindulni, hogy egy konkrét ízlést alakítsak ki? Múltkor volt, hogy kb 6-8 féle whisky közül lehetett választani én meg csak néztem, hogy melyik legyen.

Talán a lágyabbak ízlenek, a Ballantines már túl erős nekem, pedig alkoholtartalma ugyanaz mint a többinek.

Kezdjek el valahol kis kiszereléseket kóstolni, vagy hogy csináljam? Tudom nem olcsó italok, mindenre nyitott vagyok de úgy 10.000 Ft/5-7dl árban jó lenne megállni (egyelőre).

2018. dec. 26. 20:47
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
Ne vegyél egész üveggel, hanem étteremben, bárokban kostólj meg többfélét.
2018. dec. 27. 08:31
 12/13 anonim ***** válasza:
5-ös vagyok. Közbe még az jutott eszembe hogy ha a Chivas csalódás volt akkor szerintem a Johnnie Walker Black Label meg a Ballantines 12 is az lenne. Mostanság 10 ezer Forint körüli áron nem igazán lehet olyan blended scotch whiskyt venni ami megéri, de a bourbonokon kívül amit mondtam lehet érdemes a Glenfiddichet, Glenlivetet, Taliskert, Laphroaig-ot kipróbálnod. Ezek single malt scotch whiskyk és attól hogy a Johnnie meg a Ballantines meg a Chivas nem jött be ezek lehet ízleni fognak és az alap változatuk ezeknek is 10-13 ezer körül van.
2018. dec. 27. 12:08
 13/13 Phoney ***** válasza:
100%

„szeretném “végigkóstolni így 4-től 10 ezer forintig.” -- akkor tedd azt, nem kell nagyon megválogatnod. A whiskyket szerencsére jól definiált törvényi típusokba sorolják, szóval mindig rajta van a címkén, hogy épp melyik fajtából próbáltál ki valamit. Esetleg annyi, hogy ha a Chivas 12 csalódás volt, akkor inkább minden "blended scotch whiskyt" hanyagolj, mert 10 ezer alatt egyik se jobb (sőt, újabban 10 fölött se sokkal), és stílusra is hasonlóak.(Ebbe a *blended malt* scotch nem értendő bele, az másik whiskyfajta.)

Egyébként bátran kóstolj étteremben (mit veszítesz 1 pohárral?), de nagyon könnyen előfordulhat, hogy EGY alkalommal nem fog ízleni valami, ami amúgy igen, és fordítva. Szóval ha egyetlen pohár alapján ítélsz meg egy italt (akár pozitívan, akár negatívan), ráadásul nem nyugodt környezetben, az nagyon könnyen lehet tévedés.

ma 00:36

„Egyébként nagyon drága az igazi whisky”-- szóval rossz whisky nincs is, mert a rossz whisky nem whisky? Érdekes felfogás. Azért szerencsére Magyarországon se kell bűnözőnek (se kimondottan gazdagnak) lenni ahhoz, hogy jó whiskyket vehess. Nemcsak a LEGJOBBAK jók. Régebben a cognacnál volt ez a mánia, hogy azt 40 ezer alatt nem is lehet venni.

ma 01:00

Mindez nagyon logikusnak tűnik, ha a a pálinkához aránylag jól értesz, a whiskyhez pedig semennyire, de a valósághoz nem sok köze van. Nagyjából sikerült kimerítened a klasszikus „pálinkások ábrándjai a whiskyről” (és általában a hosszabb érlelésről) listát.

A gabonának is sokat számít a minősége, de mivel gabonából a jó is olcsó, ezért a whiskyt (a pálinkával ellentétben) sose főzik selejtből.

Az a "tisztítás", amiről te beszélsz, a whiskyre általánosságban nem jellemző. Az egyik formája, az érlelés előtti szénszűrés egyetlen whiskyfajtánál létezik, amit pedig az itthoni gyakorlatban a Jack Daniel's egyedül képvisel. De sejtheted, hogy itt sem olyan tisztításról van szó, mint amit elképzeltél, mert akkor nem pocsékolnák a pénzt nagyüzemben a kisüsti alszeszfinomításra.

A másik fajta "tisztítás" whiskynél a Coffey-finomító alkamazása, ami 94%-os gabonaszeszt ad, csakhogy ez annyira nem működik önálló whiskyként, hogy csak rendes (nem „tisztított”) whiskyvel keverve piacképes (blended whisky). Enélkül 30-50 évekig kell érlelni, hogy legyen közte pár hordó, ami magában is működik... Még a legolcsóbb, sajátmárkás alsópolcos skót whiskykbe is belepocsékolnak valamennyi kétszeres lepárlású kisüsti malátawhiskyt – szerinted minek, ha úgyis "a hordó a lényeg"?

A hosszú érlelés nem a faíz hozzáadásáról szól, hanem az eredeti párlat ízeinek átalakításáról. Nincsen tisztítás-koszolás, ÉRLELÉS van, a szó eredeti értelmében. Ehhez pedig nemcsak a fa anyagai kellenek (bár azok is), hanem a párlat hozott anyaga is. A tisztaszeszt hiába dugdosod hordóba, ezért is nem létezik érlelt vodka (96%-os finomszesz). Asszem meglepődnél, ha megkóstolnád, hogy egy rendes whiskyüzemben mi megy a hordóba. (Azt nem mondom, hogy ízlene, de nyersen nem is ez a dolga.) Ezért lehet nagyon is jól variálni a whisky ízét. Hogy a laikusnak egyforma, hát a laikus a rumot meg a brandyt is összetéveszti, vagy akár a szilvát meg az őszit is.

„eszmei értéket ad, ha egy 100 éves konyakos hordóban érlelik” - nem érlelik olyanban, mert 100 éves lehasznált hordóban nem lehet érdemi érlelést végezni. Mutass már egy whiskyt, amit ilyesmivel adnak el. Érdekes egyébként, hogy a whiskynél hozod fel, hogy "eszmei értéket" kell megfizetni, miközben jelenleg a whiskyk ára többnyire jól követi az élvezeti értéküket, a kereskedelmi pálinkáknál viszont kimondottan gyakori a blöffszerű árazás. Máig is Dunát lehet rekeszteni az olyan "prémium pálinkákal", amiknél 12-16e Ft/L-ért csak egy középszar italt meg magyar életérzést kapsz. (Persze vannak ennyiért jó pálinkák is, csak inkább kisebbségben.)

A „botrány” NEM a drága régi whiskykről szól, hanem a MÁSODKÉZBŐL vett régi whiskykről, jó lenne nem összekeverni a kettőt. Ha bemész egy boltba és veszel első tulajdonosként egy kétmilliós whiskyt, az igazi lesz. De azt se ártana ehhez megérteni, hogy ezek a hamisítványok nem feltétlenül rosszabb whiskyk az eredetieknél, hanem csak nem AZOK a ritkaságok, amikért a gyűjtő fizetett (akármiért is érte meg neki, tudod, gyűjtő). Értsd: vett egy 500 ezres vagy kétmilliós hamisítványt, amiben "csak" egy olyan 40 ezres whisky volt, aminél esetleg az eredeti se volt finomabb, éppen ezért nem gyanús. Mellesleg a whiskyt legalább van miért hamisítani. Örülhetnénk, ha a 100 éves pálinkákat is hamisítanák, de azok nem érdekelnek senkit.

2018. dec. 27. 15:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!