Melyik a legegészségesebb/legkevésbé ártalmas tömény ital?
Pálinka, vodka, whisky, rum, tequila, jager, unicum, stb? Amiben a legkevesebb ártalmas anyag van (pl. azt olvastam hogy a whiskytől jobban másnapos lesz az ember mint a vodkától).
Nyilván pl. vodka és vodka között órási különbségek vannak, így mondhattok márkát is.
Unicum és a jó minőségű tiszta házi pálinka.
Az jó vodka sem okoz másnaposságot, mondják. Nyilván az ésszerűség határain belül. Mikor jártam az oroszoknál, ez igaznak bizonyult, bár mondjuk én nem szeretem a vodkát. De fél liter után is tiszta fejjel ébredtem.
Nincsenek olyan tudományos eredmények, hogy az egyik kevésbé ártalmas lenne, mint a másik.
A 21. századi szesziparban már nem igazán vannak „különösen ártalmas” röviditalok (bár régen is volt, hogy csak rájuk fogják, politikai-társadalmi okokból). A szocializmus „ártalmas itala” pl. a rum [-utánzat] volt, mert abból lehetett boltban 60%-os palackozást kapni, így a legdurvább alkoholistáknak az volt a kedvence. 100 éve ugyanígy járt a franciáknál az abszint. Persze egyiket sem arra gyártották, hogy 60 fokosan idd meg...
Ha valami (a rendkívüli töménységet leszámítva) ártalmasabb lehet, mint a többi töményszesz, az leginkább az olcsó bolti (vagy a szakszerűtlenül készült házi) pálinka, mivel ezeknél esélyes a selejtes, romlásnak indult gyümölcs, ami ráadásul cefrézéskor is érzékenyebb, míg mondjuk a gabonacefre jó minőségben is nagyon olcsó.
A whisky-vodka különbség 1 db kísérlet eredménye, ahol a whiskytől berúgott emberek ugyan másnaposabbnak érezték magukat a vodkásoknál, de minden teszten ugyanolyan jól teljesítettek, szóval képzelheted, hogy nem volt sikító különbség. De egyébként is elég légből kapott lenne a másnaposságból egyenesen levezetni, hogy egy szeszesital mennyire ártalmas. Attól, hogy az egyik italtól másnaposabbnak érzed magad, még lehet, hogy a másik tesz tönkre jobban.
A gyógynövénykivonatok természetesen nem váltják ki és általánosságban nem is csökkentik az alkohol káros hatásait. A gyógynövénylikőrök alapja általában gabona-finomszesz. Pl. az Unicum és a Kalinka akár ugyanaz az alkohol is lehet.
A vodka kétségtelenül az egyik legtisztább ital (mivel törvény szerint nem más, mint hígított finomszesz), de mivel evolúciósan nem a tisztaszeszhez szoktunk (hanem az erjedési kongenereket is tartalmazó borhoz-sörhöz és elődeikhez), ezért az sem garantált, hogy a tisztaszesz a legjobb nekünk. A vodkák minőségében egyébként az ízén-érzetén túl igazán csak akkor lehet egyéb különbség, ha répamelasz is van benne, de ez már a legolcsóbbak közt is ritka, és kötelező is feltüntetni. Persze nem tudni, hogy az mennyivel károsabb, de igen durva másnapot tud csinálni.
# 6
A jobbféle vodka is 40% alkoholtartalmú...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!